(0)

En ny jord

E-book


Liv Àr trettio, lÀser fortfarande pÄ universitetet och lever ensam med sin katt. Hon blir stött nÀr nÄgon kallar henne kÀnslig. Men det Àr sant: hon Àr kÀnslig, och nÄgonting i livet skaver. Av de fyra i syskonskaran Àr det bara hon som inte distanserat sig frÄn pappan. Rooba Àr oromo, sÀger han, inte etiopier. Hans barn, alla utom Liv, sÀger att han Àr en vÀrldsfrÄnvÀnd nationalist och en dÄlig pappa. Han har inte varit i Etiopien pÄ fyrtio Är men vigt hela sitt liv Ät frihetskampen.

NÀr det blir möjligt ÄtervÀnda till Etiopien följer Liv efter Rooba, och bland kullarna pÄ det grönskande vÀstra höglandet Äterser han den stora familj han lÀmnade i ungdomen. Det Àr en sublimt vacker plats pÄ jorden, bortom historien, och samtidigt fylld med historia. En gÄng hade Rooba en bror, Mosesa. NÀr han valde att strida för regimen hamnade de pÄ olika sidor.

HÀr stÄr de nu, pappa och dotter, i ett överflöd av skönhet, i en vÀrld som faller samman. Verklighet, dröm och minne blandas ihop för Rooba; Livs förvirring och ilska hotar att sprÀnga henne inifrÄn. Elina Gobenas romandebut Àr en rik skildring av en familj prÀglad av exil och inre splittring. Med en handling som strÀcker sig frÄn femtiotalet till idag Àr den episkt mÄlande samtidigt som den gÄr i nÀrkamp med de svÄraste, motstridiga kÀnslorna inom en mÀnniska.