(1)

Ett glas vrede

E-book


»Hur ofta lever nyutkomna översÀttningar av ett bortglömt geni upp till hajpen? HÀr Àr i alla fall ett exempel som gör det: Raduar Nassar.« | Times Literary Supplement

PÄ en isolerad gÄrd i den brasilianska obygden tillbringar en man och hans yngre flickvÀn en passionerad natt tillsammans. Morgonen efter utbryter ett hÀftigt grÀl, varpÄ hon ger sig av.

Inom ramen för detta till synes banala förlopp vecklar Raduan Nassar ut mannens och kvinnans inre motsÀttningar, lÄter dem blottlÀgga sina egna och civilisationens lÀgsta drivkrafter, den ena efter den andra.

Raudan Nassar kĂ€nsloladdade roman Ett glas vrede Ă€r en lysande pĂ€rla i den brasilianska 1900-talslitteraturen. Med en stilistisk virtuositet utforskas de motstridiga krafter som kĂ€mpar om herravĂ€ldet pĂ„ det mĂ€nskliga medvetandets slagfĂ€lt. HĂ€r i översĂ€ttning av Örjan Sjögren.

RADUAN NASSAR [f. 1935] Àr en brasiliansk författare, som fÄtt ett sensationellt genomslag pÄ senare Är i och med att hans verk för första gÄngen översatts till engelska. Romandebuten Arkaiskt jordbruk [Lavoura arcaica] utkom 1975 och följdes tre Är senare av Ett glas vrede [Um copo de cólera, 1978], som bÄda fick ett översvallande mottagande i hemlandet. Trots detta satte Nassar redan 1984 punkt för den egna författarbanan, med motiveringen att han i stÀllet ville Àgna sig Ät jordbruk. Sedan dess har hans renommé fortsatt att stiga och 2016 tilldelades Nassar CamÔes pris, den mest prestigefyllda utmÀrkelsen för portugisisksprÄkiga författare.