(1)

Femtionio fantastiska Nobelpristagare - och tre riktigt usla

E-book


LĂ€r kĂ€nna mĂ€nniskorna bakom de vetenskapliga Nobelprisen. HĂ€r finns kĂ€ndisar som Marie Curie, Albert Einstein, Wilhelm Röntgen, Ivan Pavlov och Alexander Fleming. Det finns ocksĂ„ mindre kĂ€nda namn som prisats för forskning – om exempelvis blodgrupper, insulin, IVF-befruktning och DNA – som haft avgörande betydelse för oss alla.

NÄgra av pristagarna har riskerat sina liv för att nÄ resultat. Werner Forssmann, den förste att skicka en kateter till hjÀrtat, anvÀnde sig sjÀlv som försökskanin. Eller Barry Marshall, som inte fick gehör för sin teori att magsÄr orsakas av en bakterie. DÄ svalde han en hÀxbrygd av buljong och bakterier och fick ett blödande magsÄr.

HÀr finns ocksÄ den fascinerande historien om fysikerna som lyckades kartlÀgga atomens inre, radioastronomerna som hittade den kosmiska bakgrundsstrÄlningen och tvÄ envetna norska forskare som kartlade hjÀrnans GPS-funktion.

Men allt Àr inte frid och fröjd ens i Nobelprisens vÀrld. Ett antal kvinnliga forskare har inte fÄtt priset, trots att deras bidrag varit minst lika betydande som de belönade mÀnnens. Ett fÄtal priser har ocksÄ gÄtt till usla upptÀckter som eftervÀrlden dömt ut: Lobotomi, DDT och stridsgasen som anvÀndes under första vÀrldskriget.