(0)

FORGANGEN

E-book


Der er udgivet meget om Finlands voldsomme historie og landets flytning af omkring 75.000 børn i ürene mellem 1939 og 1944, men formentlig intet der fortÌller, hvordan et krigsbarn oplevede at blive sendt fra et hjem i Finland til en plejefamilie i Danmark.

Gennem krigsbarnet Metsola bliver lÌseren ført fra Finland til Danmark og til plejefamilien i en lille provinsby, der i efterkrigsürene havde sine egne problemer, men som alligevel havde overskud til at modtage et fremmed barn i pleje.

Metsola vil helst vÌre en del af den familie, men erkendelsen af hans slÌgt og loyaliteten over for den gør, at han befinder sig i et umuligt valg.

Uddrag af bogen

De var kommet sammen fra Karelen.

Deres mors sidste ord til hans storebror var: Kan du nu passe godt pĂĽ Metsola.

Andre havde sagt, at mor sidder i nĂŚste togvogn. Eller: Mor har glemt noget hjemme.

Nogle mødre fortrød i sidste øjeblik og fik deres barn slettet af listen.

Han var kommet til en enkefrue med to Ìldre piger. Hans bror til to ugifte søstre lidt vÌk, men i samme by.

I Finland var de ”flytningebørn”. Her blev de ”finnebørn”.

Og i september 1944 ”fjendebørn”.

Var rejst sammen i fem dage.

Han og broderen kom ikke til samme familie. Der var ogsü kommet andre. Men det opdagede han først meget senere.

Der stod i papirerne, ”at de to brødre helst skulle ses en gang imellem”.

Og det gjorde de sĂĽ.

Om forfatteren

Tapio Juhl er født i Anjala, Finland i 1941. Han kom til Danmark i 1943 som et af de 3.764 børn, landet modtog pü grund af krigene mellem Rusland og Finland 1939-44. Han var blandt ca. 450 børn, der kunne blive i Danmark for bestandigt. Efter en hündvÌrksmÌssig uddannelse tog han lÌrereksamen. Arbejdede i folkeskolen og Nyborg StatsfÌngsel. Har vÌret skoleinspektør og senere ansat i Forsvaret. Senest var han skoleleder pü en friskole. I 2016 dekorerede Finlands prÌsident ham med Finlands Løves Orden i anerkendelse af hans vÌrdifulde arbejde for landet.