(0)

Georg Henrik von Wright - modernin ajan ajattelija

E-book


Georg Henrik von Wright (1916-2003) oli yksi kansainvÀlisesti tunnetuimmista suomalaisista filosofeista. HÀn toimi Cambridgessa professorina Ludwig Wittgensteinin jÀlkeen mutta osallistui aktiivisesti myös kulttuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun pohtien esimerkiksi ympÀristöasioita sekÀ sodan ja rauhan kysymyksiÀ.

Von Wright erotti tieteelliset tekstinsÀ hyvin selvÀsti kirjallisuutta kÀsittelevistÀ ja ajankriittisistÀ esseistÀÀn. HÀn karttoi kÀrkevyyttÀ, mutta hÀnen rajatonta talouskasvua tai sokeaa edistysuskoa kritisoineet kirjoituksensa saattoivat aiheuttaa ristiriitaisiakin reaktioita.

Teoksessa tarkastellaan von Wrightin ajattelua ja yhteiskunnallista toimintaa nÀiden teemoiltaan yhÀ ajankohtaisten esseiden pohjalta. MitÀ von Wright tavoitteli, ja miksi hÀnen ajatuksensa koettiin niin merkittÀviksi? Miten hÀn ymmÀrsi jÀrjen, tieteen ja filosofian suhteen? Ja miksi elitismistÀ ja konservatismista kritisoitu von Wright on viime aikoina innostanut Pohjoismaissa niin kansallismielisiÀ oikeistoradikaaleja kuin ympÀristöliikkeen jyrkkÀÀ vasemmistosiipeÀkin?