(0)

Inför havets anlete

E-book


”Inför havets anlete” är en poetisk kärleksberättelse där idylliska landskap kantas av dramatik och hemligheter. Boken beskrivs ofta som den Nobelprisnominerade författaren Arvid Mörnes mest framstående prosaarbeten.

Under 1800-talets mitt beger sig tre unga studenter från Åbo till den avlägsna skärgårdsön Gullkrona vid den finska hembygdens kust. Det är högsommar, ungdomarnas humör är gott och alkoholen flödar. När de når ön samlas de runt ett midsommarbål, men efter en incident med en aggressiv man fortsätter de nästa dag mot Vrakö. På Vrakö möter studenterna den lokala husbonden och hans dotter. En av ungdomarna, Kolumbus, blir så förtjust i både ön och dottern att han beslutar sig för att stanna för en tid.

Snart visar det sig att livet på ön inte alls är lika idylliskt som det verkade initialt. Både bonden och hans dotter döljer något – men vad kan det vara? Till slut får Kolumbus reda på att bonden hos vilken han har sökt husrum faktiskt är en vrakplundrare med färska brott på sitt samvete ...

Den finlandssvenske diktaren Arvid Mörne levde mellan åren 1876–1946. Han var först och främst poet, men arbetade även som journalist, prosaist och folkhögskollärare. Mörne hade ett stort intresse för politiska rörelser vilka ofta speglades i hans många verk. Han nominerades till Nobelpriset i litteratur fyra gånger.