(0)

Inklusion i folkeskolen : Til gavn for hvem?

E-book


Inklusion er en varm kartoffel. For det lyder unÊgteligt som en smuk tanke, at hvis bare alle bÞrn bliver behandlet ens, sÄ skal de nok ogsÄ kunne fungere pÄ de samme betingelser. Men sÄdan er realiterne ikke, og det giver kun problemer pÄ sigt, hvis man forsÞger at lade, som om det forholder sig anderledes, fordi man har forelsket sig i idealet om opnÄelig lighed.

Med udspring i sin store erfaring pĂ„ omrĂ„det argumenterer Pia Hardenberg for, at vi skal genoverveje, hvordan vi hjĂŠlper skolebĂžrnene – de stĂŠrke sĂ„vel som de svage. Gennem grundig research, saglig perspektivering og eksempler taget fra virkelige undervisningssituationer demonstrerer hun, hvorfor inklusion ikke alene ikke virker efter hensigten, men direkte modarbejder den.

Det drejer sig om vores bÞrns fremtid, og det er for vigtigt et emne til, vi blot kan stÄ til, mens politikerne scorer billige points pÄ deres flotte ord og indholdslÞse gestusser.

”I en tid med udgivelser, der i stort omfang servicerer beslutningstagernes dagsordner, er det forfriskende at se en kritisk bog med rod i den barske virkelighed. Bogen er baseret pĂ„ personlige oplevelser fra et langt liv i marken, hvorfor den kan ses som en nuancering af mere teoretisk og/eller evidensbaserede udgivelser. Pia Hardenberg lĂŠgger ingen fingre imellem, nĂ„r hun kritisk tager folkeskolen anno 2015 i betragtning. Man kan vĂŠre enig eller ej med bogens konklusioner, men den skaber helt sikkert debat – hvilket ogsĂ„ er bogens mission.”

– Rasmus Alenkér, ph.d.

Uddrag af bogen

Og lur mig, om det ikke primĂŠrt netop er ud fra Ăžkonomiske (besparelses)overvejelser, at specialundervisningen nu skal inkluderes i den almindelige undervisning, mĂ„ske bare pakket ind i velformulerede forklaringer om, at ingen bĂžrn skal fĂžle sig uden for fĂŠllesskabet. LĂžfter om efteruddannelser til lĂŠrerne, sĂ„ de er bedre klĂŠdt pĂ„ til at rumme bĂžrn fra specialklasser, lĂžfter om flere ressourcer i form af stĂžttelĂŠrere til de bĂžrn, som har sĂŠrlige behov, ja, hvad kommer det ikke til at koste? Nu skal lĂŠrere varetage undervisning i deres daglige arbejde af bĂ„de sĂ„kaldte almindelige bĂžrn og bĂžrn med sĂŠrlige behov – og allerede i februar 2014 viste tal fra Århus LĂŠrerforening en stigning pĂ„ 30 % fra 2012 til 2013 i antallet af samtaler med sygemeldte lĂŠrere, hvoraf op mod 80 % af samtalerne vedrĂžrte stress pga. inklusion.

Om forfatteren

PIA HARDENBERG (f. 1958) er speciallÊrer, lÊsepÊdagog og talepÊdagog med speciale i dysleksi. Hun har undervist pÄ folkeskoler i bÄde normal- og specialundervisningen og har vÊret skolekonsulent med primÊrt arbejdsomrÄde i implementeringen af it-stÞttemidler til elever med lÊse-stavevanskeligheder. Hun har tidligere udgivet undervisningsmateriale til ordblindeundervisning. Derudover er hun uddannet yogalÊrer. Pt. arbejder hun med undervisning af ordblinde voksne og som yogalÊrer.