(6)

Irans moderne historie

audiobook & e-book


I 1979 vĂŠltede Ayatollah Khomeini 2.500 Ă„rs persisk kongedĂžmme og ĂŠndrede verdenshistorien. I dag er Iran den vigtigste spiller i et MellemĂžsten splittet mellem Iran pĂ„ den ene side og USA, Saudi-Arabien og Israel pĂ„ den anden – et magtspil, der ogsĂ„ har konsekvenser for Danmark. Men det er ogsĂ„ i Iran, man finder kimen til en anderledes fremtid blandt de iranske unge, kvinderne, kunstnerne og de demokratiske krĂŠfter, der har fĂ„et nok af konflikt og undertrykkelse.

Rasmus Chr. Elling tager os dybt ind i et samfund fyldt med modsÊtninger. Her sÊtter han nutidens hÊndelser i historisk kontekst -fra det fallerede iranske imperiums smertefulde mÞde med vesten i 1800-tallet til MellemÞstens fÞrste demokratiske omvÊltning i 1905 efterfulgt af et diktatur med lynmodernisering pÄ agendaen. Elling forklarer os, hvordan olien og et CIA-kup i 1951 Êndrede Irans skÊbne, hvordan den Kolde Krig gav shahen storhedsvanvid, og hvorfor en folkelig opstand i 1979 blev kuppet af et islamistisk diktatur. Men han forklarer ogsÄ, hvorfor og hvordan iranerne fortsat kÊmper for frihed, demokrati og dialog med Vesten.

SÄledes viser bogen, hvordan Iran trods revolution, otte Ärs blodig krig med Irak, international isolation og et autoritÊrt styre alligevel pÄ forunderlig vis er et dynamisk land i rivende udvikling: Et samfund af 80 millioner iranere, stÞrstedelen af dem unge, mange af dem ikke-religiÞse og med millioner af hÞjtuddannede kvinder, der under hverdagens slÞr er i gang med et stille, men sikkert oprÞr mod undertrykkende traditioner.

Bogen gÞr lÊseren i stand til at forstÄ Iran som pÄ én gang helt unik, med sit aparte religiÞst-politiske system; og som ganske normalt, med sine helt almindelige problemstillinger: En velfÊrdsstat under pres, store Þkonomiske potentialer og en befolkning, der krÊver flere muligheder i livet.

For fĂžrste gang nogensinde pĂ„ dansk prĂŠsenterer denne bog lĂŠseren for Irans moderne historie. Med inddragelse af kilder pĂ„ persisk og med forankring i mere end 20 Ă„rs forskning og feltarbejde i Iran fortĂŠller Rasmus Chr. Elling historien om, hvordan det moderne Iran blev til – og hvordan Iran er med til at skabe vores samtid. Med denne bog fĂ„r danskere nu chancen for at komme helt ind under huden pĂ„ en del af verden, der pĂ„ Ă©n gang er i konstant fokus – og stort set ukendt.


Narrator: Karsten Pharao
Duration: