(0)

Johans resa

E-book


Året Ă€r 1952 och Johan Ă€r 16 nĂ€r han gĂ„r till sjöss. Bort frĂ„n fabriken som tagit pappans liv, bort frĂ„n den förhatliga skolan och frĂ„n kamraterna som svikit honom, för att fri och obunden segla pĂ„ de sju haven.

Livet till sjöss ger honom ÀndÄ inte den frihet han drömmer om och Äsynen av Frihetsgudinnan vid inloppet till New York fÄr honom att lÀmna livet som sjöman och söka arbete i land. DÀr upplever han förtrycket av de svarta och den brutala hanteringen av indianerna, vilket utmanar hans bild av frihetslandet framför andra. Besviken ÄtervÀnder han till Sverige dÀr han möter kÀrleken i form av Alice. Av rÀdsla för att binda sig vill han Àn en gÄng fly, men kÀrleken har dÄ redan slagit rot i honom.

Boken handlar om klasskillnader pÄ hemmaplan, rasmotsÀttningar i USA och spÀnningen mellan det fria vÀst mot de hotfulla kommunisterna i öst under kalla kriget. Den Àr ocksÄ kÀrlekshistorien mellan Johan och Alice dÀr hans behov av frihet bryts mot hennes lÀngtan efter familj och barn.