Året är 1715. Hela södra Finland har fallit i ryssarnas händer. I augusti 1714 har Ryssland erövrat Åland. Tsar Peters planer är att anfalla Stockholm.
Fänriken i svenska armén, Stephan Löfving, kommenderas till Åland och Åbo på spaningsuppdrag. Han vandrar över isen i februari månad. Han ska försöka utröna ryssarnas planer inför sommaren. Löfving är spion – eller som det hette på den tiden – kunskapare och partigängare.
Han är medveten om att han räknas som den viktigaste av Karl XII:s spioner. Men ensam med sig själv och sina tankar förbannar han ofta kungen, officerarna – krigshetsarna.
Och Stephan Löfving lämnas oftast ensam – när han bestämmer sina steg under uppdraget och när han flyr mot ingenstans ut på Ålands havs väldiga isvidder.
Björn Holm har skrivit en annorlunda historisk roman som bygger på Stephan Löfvings egna dagboksanteckningar. Den skildrar krigets fasor och de små människornas fruktansvärda umbäranden under en tid som i historieböckerna kallas Det stora nordiska kriget.