(10)

Katrina

E-book


Katrina flyttar frĂ„n Österbotten till den Ă„lĂ€ndska skĂ€rgĂ„rden för att gifta sig. Av sin nya man Johan har hon blivit lovad ett gott liv, men vĂ€l framme pĂ„ Åland mĂ€rker hon snart att han har överdrivit sin samhĂ€llsstĂ€llning. Som Ă€kta make Ă€r Johan slapp och oengagerad, och Katrina fĂ„r ta ansvar för bĂ„de barn och hushĂ„ll dĂ„ Johan Ă€r ute till havs och jobbar som sjöman under lĂ„nga perioder. Hon lĂ€r sig tackla motgĂ„ngar och förödmjukelser med envishet och styrka. Att vika sig för makten Ă€r inget Katrina tĂ€nker göra. Hon Ă€r en sjĂ€lvstĂ€ndig mĂ€nniska och tror inte pĂ„ hierarkier, utan bestĂ€mmer sig för att stĂ„ upp för sig sjĂ€lv och för sin familj.

Sally Salminens Katrina blev direkt efter utgivningen 1936 en storsÀljare pÄ internationell nivÄ och var nÄgra Är senare översatt till över tjugo olika sprÄk.

Med sitt skrivande och sĂ€tt att vara dryftade Sally Salminen relevanta frĂ„gor, som "Vad fĂ„r en kvinna lov att vara?". Hon vĂ€grade förstĂ„ att kvinnoliv vid diskbĂ€nk och spis – eller annanstans – inte skulle vara nĂ„got att skriva om.

– Ulrika Gustafsson i Hufvudstadsbladet

Sally Salminen var en ÄlÀndsk författare. Hon började sin författarkarriÀr genom att vinna en svensk- finlÀndsk romantÀvling med verket Katarina, Är 1936. Innan detta genombrott jobbade hon som hembitrÀde. Debutromanen Katrina har blivit översatt till mer Àn 20 sprÄk. Salminen blev ocksÄ nominerad till Nobelpriset tre gÄnger.