Glaciärerna kan vara mäktiga, råa och skrämmande. De trivs där vi människor fryser och drar upp kapuschongen, men de lockar också med sin skönhet.
I den här boken följer författarna de tidiga forskarna i spåren. De berättar historier om pionjärer som såg hur glaciärerna växte i våra fjäll och började studera Kebnekaises glaciärer mer noggrant. Här ges nu en samlad bild av hur isarna såg ut för hundra år sedan, hur de ser ut idag och i en framtid när vårt nya klimat drabbat dem med full kraft.
Mätningar, foton och beskrivningar som kostat mycket möda att ta fram under mer än hundra år är idag av stort värde. Glaciärerna är nu på stark reträtt och landskapet förändras, men ännu är Kebnekaises glaciärer långt ifrån uträknade …
PER HOLMLUND är professor i glaciologi vid Stockholms universitet och var föreståndare för Tarfalastationen 1996-2004 och har även bedrivit forskning i Arktis och Antarktis. Han har tidigare skrivit flera böcker om glaciologi, glaciärer och polarfotografi.
ANNA SCHYTT är geovetare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor. Hon har tillbringat många somrar i Tarfala eftersom hennes pappa Valter Schytt grundade forskningsstationen där. Hon har skrivit boken Med känsla för is, och är chef för SVT Vetenskap.