(0)

Krig, comedier og enevoldsmagt

E-book


I Christian den Femtes seneste ür var der stille i Danmark. Efter 1600-tallets seks krige var landet lÌnge om at komme til krÌfter. Den krÌnkede engelske ambassadør Molesworth skrev sin kritiske bog om Danmark, og i Sverige kom den krigeriske drengekonge Carl den Tolvte pü tronen. Frederik den Fjerde var knap blevet konge, før Den store nordiske Krig brød ud. Carl turede siden Østeuropa rundt med sine hÌre. Den danske hÌr blev slüet ved Helsingborg, men en svensk hÌr blev fanget i Sønderjylland, og til søs spillede Tordenskjold sit livs rolle. Krigen blandede Danmark dybt ind i europÌisk politik, men resultatet var Sønderjyllands frihed, og at Gottorperne blev slüet ud af Hertugdømmerne. Til gengÌld reddede de sig op pü den russiske zar-trone som en trussel for Danmark.

1711 døde nÌsten halvdelen af Københavns 50.000 indbyggere af pest. Dansk forskning havde omkring ürhundredskiftet en smuk tid, og i 1721 blev rytterskolerne bygget. Det danske teater blev grundlagt, og Ludvig Holberg skrev sine komedier. Hans forfatterskab var vÌldigt, og han var og er et fÌnomen i dansknorsk ündsliv. Den nordlandske prÌst Hans Egede rejste med sin hustru Gertrud Rask til Grønland, og den religiøse strømning pietismen kom til Danmark, mens Frederik den Fjerde levede sit letsindige og tragiske privatliv. 1728 brÌndte en tredjedel af København, med universitetsbiblioteket.

Christian den Sjette var dybt religiøs, og i hans tid begyndte Brorson at skrive sine salmer. Kongen sendte den unge kaptajn Frederik Ludvig Norden til Ægypten, og værket om hans ekspedition blev europæisk kendt. Stavnsbåndet blev lagt på bønderne for at holde arbejdskraft ved landbruget, men en vis fremgang sporedes. Med internationalisme ved hoffet og i administrationen arbejdede danske lærde og skribenter både videnskabeligt og i praksis med det danske sprog. Og så blev der bygget så rigt og så kongeligt som aldrig før. Det var almindeligt at mene, at der var lys forude.

Krig, comedier og enevoldspragt er 10. bind i Palle Laurings danmarkshistorie. Tidligere er udsendt De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sønner og unionen, Unionskrigene, Fejder og reformation, Dansk renÌssance, Christian den Fjerdes riger og lande og Svenskekrige og enevoldsmagt.

Forsiden:

Frederik den Fjerde i kroningsdragt, med hĂĽnden pĂĽ kronen, der ikke ligner den rigtige sĂŚrlig godt. Figuren er, i det vĂŚldige skrud, mere stiv og forknyt end storladen, men det er malerens afmagt. Billedet er mĂĽske malet af Benoit Coffre som udkast til det store billede pĂĽ Brahetrolleborg, mĂĽske er det en kopi, der kan vĂŚre malet af Johannes BĂśhling. (Frederiksborg Slot).