(1)

Kuusi kuolemaantuomittua

E-book


Kuuden kuolemaantuomitun karut tarinat kertovat itsenÀistyvÀstÀ Suomesta

Suomenlinnan pÀÀvartiosta vietiin syyskuisena aamuna 1918 kuusi miestÀ Kustaanmiekan valleille, missÀ heidÀt teloitettiin. Miehet oli tuomittu valtiorikosoikeudenkÀynneissÀ kansalaissodan jÀlkeen. KeitÀ nÀmÀ miehet olivat ja miten he pÀÀtyivÀt teloitusryhmÀn eteen?

Kuuden kuolemaantuomitun tarinat avaavat monia nÀköaloja vuoden 1918 murhenÀytelmÀÀn. Miesten elÀmÀnkohtaloiden kautta lukijalle piirtyy kuva sotaan johtaneesta ajasta eri puolilla punaista Suomea, vÀhÀvÀkisen kansan elÀmÀstÀ sekÀ yhteiskunnallisista ristiriidoista, jotka purkautuivat vÀkivaltana. Keskushenkilöt olivat aktiivisia punaisia, joista osa tuomittiin murhista tai niihin yllyttÀmisestÀ, osa tuomittiin "poliittisina".

Teloitetut olivat kotoisin eri paikkakunnilta, niin maaseudulta kuin kaupungistakin. Osa heidÀn tarinoistaan kietoutuu tapahtumiin ja paikkoihin, joista ovat kirjoittaneet myös Joel Lehtonen, VÀinö Linna ja F. E. SillanpÀÀ.

Olli Korjus esittÀÀ Kuudessa kuolemaantuomitussa voimakkaan kuvan itsenÀistyvÀstÀ Suomesta. Tietokirja perustuu arkistomateriaaliin ja tutkimustietoon, mutta Korjus ei arkaile tuntea myötÀtuntoa: nÀkökulma on hÀvinneiden ja tuhoutuneiden - voittajien kielellÀ "roskavÀen" - puolella.