(0)

Martin Luther - Den sande kirke og den falske kirke

E-book


Luthers skrift »Om den sande kirke og den falske kirke« er et uddrag af skriftet »Wider Hans Wurst«, som Luther udgav i 1541. Det var et gensvar til hertug Heinrich von Braunschweig-WolfenbĂŒttel, som var stor modstander af reformationen. Luther kalder ham spottende »Hans Wurst«, som pĂ„ dansk kan gengives med »PĂžlse-Hans«. Det var en kendt klovnefigur eller nar, som svarer lidt til vores Pjerrot.

I uddraget fra dette skrift, som udkom i sÊrtryk i 1543, behandler Luther forskellen mellem den sande og falske kirke. Han viser, hvad der er deres respektive kendetegn. Han viser, at det i virkeligheden er den lutherske kirke, der er den gamle, sande kirke. Det er nemlig den lutherske kirke, der fastholder alle den oprindelige kirkes lÊrepunkter, mens den pavelige kirke har tilfÞjet en lang rÊkke nye ting, uden belÊg i hverken skrift eller tradition. Og vÊrst af alt har paven forvanske den apostolske lÊre om menneskets frelse alene ved tro pÄ Kristus og har i stedet indfÞrt en lang rÊkke menneskelige prÊstationer.

I uddraget giver Luther desuden sin opfattelse af, hvordan reformationen i det hele taget begyndte og hvad Ă„rsagen var.