(0)

Med ett suddgummi i bakhasorna

E-book


Att ha förmÄgan att kunna minnas sÄdant man tidigare upplevt Àr vÀl nÄgot de allra flesta tar för givet. Men sÄ Àr det inte för alla, utan det finns de som saknar tillgÄng till sina sÄ kallade sjÀlvbiografiska minnen. Ett tillstÄnd som har kommit att kallas Severely deficient autobiographical memory, eller SDAM.

Malin Àr en av dem. Och hÀr försöker hon dels beskriva vad det innebÀr att ha SDAM och hur det pÄverkar henne, dels fundera över och beskriva vad det kan tÀnkas bero pÄ rent neurologiskt. Vad som kan tÀnkas fungera lite annorlunda i hennes hjÀrna. Men hon funderar ocksÄ över och beskriver sin lÄnga och plÄgsamma resa inom psykiatrin, för det tog nÀmligen nÀrmare 28 Är innan hon Àntligen blev mer riktigt diagnostiserad, med autism och minnesstörning.

Detta Àr alltsÄ en bok för er som vill lÀra er lite mer om denna minnesproblematik och hur det kan vara att leva med den, men som kanske ocksÄ vill fÄ en inblick i hur fel det kan gÄ nÀr det brister vad gÀller kunskap och förstÄelse inom sjukvÄrden. NÀr patienten far illa, trots Àn sÄ goda föresatser.

"HÀr Àr en bok som Àr bÄde rörande och full av vÀrdefull information. Som ibland kan lÀsas som en roman, bitvis som en thriller, men Àven som en lÀrobok."

NOUCHINE HADJIKHANI

Professor i experimentell barn- och ungdomspsykiatri vid

Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet