(0)

Oberoende

E-book


"Ty medan jag skrivit, har jag kÀnt mig som stridsman under de idéers fana, för vilka jag lever och andas, och mitt arbete Àr ett spjut, som jag slungat mot de fientliga lederna."

Viktor Rydberg (1828-1895) Àr en av det svenska 1800-talets viktigaste liberala tÀnkare. Numer Àr Rydberg kanske mest kÀnd för dikten »Tomten» och julpsalmen »GlÀns över sjö och strand». Hans författargÀrning rymmer dock betydligt mer.

Hans idédrivna skrifter hade ett tydligt syfte att pÄverka samtiden. SamhÀllet han efterstrÀvade var ett klassiskt liberalt, dÀr den enskilde individen stÄr i centrum. Allrahelst den sjÀlvÀgande jordbrukaren i lokalsamhÀllet, fast förankrad i Àgandet av jorden och i de gamla sederna, men med en nyfikenhet pÄ det nya. Staten och andra överheter ska spela en bestÀmd med begrÀnsad roll i Rydbergs vÀrld.

Den hÀr utgÄvan samlar texter frÄn sex decennier och visar Rydbergs bredd och uthÄllighet, genom olika skeenden och varierande samhÀllsklimat.

Med förord av Björn Hasselgren, redaktör för volymen och Senior Fellow vid Timbro samt gÀstforskare inom ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Inledningen har skrivits av Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Liberal Debatt och SmÄlands Akademis Viktor Rydbergpristagare Är 2022. Eric Luth har, med sin breda kÀnnedom om Viktor Rydbergs författarskap, svarat för en stor del av urvalet av texter till denna bok.