(232)

Pahinta oli kylmyys: Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina Neuvostoliitossa

audiobook & e-book


Suomalaisen sotavangin tarina

Professori Paavo Yli-Vakkurin muistiinpanot sotavankiajaltaan kertovat karua tarinaa vankileirien jÀrkyttÀvistÀ olosuhteista. Samalla ne ovat tarina periksiantamattomuudesta, toivosta ja selviytymisestÀ. Kirja nostaa esiin myös heitÀ, jotka eivÀt koskaan pÀÀsseet kertomaan omaa tarinaansa.

3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 pÀivÀÀ. Niin kauan Paavo Yli-Vakkuri vietti vihollisen sotavankina. Kaksi vankilaa, seitsemÀn vankileiriÀ ja 1234 pÀivÀÀ olosuhteissa, joista hÀn ei itsekÀÀn uskonut selviÀvÀnsÀ hengissÀ.

Yli-Vakkuri jÀÀ venÀlÀisten vangiksi Ruokolahden suunnalla elokuussa 1941. VÀkivaltaisten kuulustelujen jÀlkeen hÀnet lukitaan vankeja tÀynnÀ olevaan junanvaunuun matkalle tuntemattomaan. Liki kuukauden kestÀnyt matka on helvetillinen. YhÀ kauemmas itÀÀn kuljetettavat vangit ovat vÀlillÀ kokonaan vailla ruokaa ja vettÀ, haavoittuneiden vammat mÀtÀnevÀt, haju on hirveÀ. Pahinta on kuitenkin jopa 52 pakkasasteeseen hiipinyt kylmyys. LeireillÀ eivÀt olosuhteet ole sen paremmat. NÀlkiintyminen, kylmyys ja taudit niittÀvÀt kauhistuttavaa satoa.

Yli-Vakkurin tarina on merkittĂ€vĂ€ siksikin, ettĂ€ se avaa oven vielĂ€ suurempaan sotavuosistamme kerrottuun tarinaan, jossa sotavankeja ei juurikaan ole nĂ€hty. Heihin sodan jĂ€lkeisinĂ€ vuosina kohdistettu epĂ€ilys ja hĂ€peĂ€n stigma johti siihen, ettĂ€ he vaikenivat. Ei sotavangiksi kuitenkaan mistÀÀn takalinjoilta tai kotiseuduilta jouduttu – sinne jouduttiin etulinjasta ja tilanteista tiukimmissa.

Sodan jÀlkeen Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Vasta elÀmÀnsÀ loppupuolella hÀn kirjoitti kokemuksensa muistiin, kieltÀen kuitenkin julkaisemasta muistelmia ennen hÀnen kuolemaansa.

”Olen halunnut tehdĂ€ muistiinpanoni sotavankeusajaltani Neuvostoliitosta jĂ€lkipolvia varten, jotta he saisivat tietÀÀ, ettĂ€ sotavangitkin ovat omalta osaltaan taistelleet yhteisen ja vapaan isĂ€nmaamme puolesta.”

Ariela SĂ€kkinen (s.1979) on HelsingissĂ€ asuva kirjailija, toimittaja ja kuvaaja, jolta on aikaisemmin ilmestynyt Andalusian Auringossa – kulinaristiretkiĂ€ JerezistĂ€ Jerusalemiin. SĂ€kkinen työskentelee viestinnĂ€ssĂ€ sotahistorian parissa, missĂ€ hĂ€ntĂ€ erityisesti kiehtovat henkilötarinat ja ihmiskohtalot.


Narrator: Tuukka Haapaniemi
Duration: