(1)

Sherlock Holmes: Fasans dal

E-book


Det hÀr Àr en av de blodigaste Sherlock Holmes-berÀttelserna. Fallet börjar med att Àgaren till Birlstones herrgÄrd hittas skjuten i ansiktet.

Polisen anlitar genast mÀsterdetektiven eftersom kroppen hittades inom nÄgra minuter utan att mördaren syntes till.

Det hÀr fallet visar sig snart vara mycket mer invecklat och mystiskt Àn nÄgon kunnat ana med mystiska cyklister, vallgravar, hemliga sÀllskap och med en Sherlock Holmes som ger polisen mÀrkligare rÄd Àn nÄgonsin tidigare.

Den hĂ€r berĂ€ttelsen skrevs av författaren Arthur Conan Doyle, (1859–1930), och publicerades första gĂ„ngen pĂ„ engelska Ă„r 1914 med titeln ”The Valley of Fear”. Arthur Conan Doyle var ursprungligen lĂ€kare och skapade rollfigurerna Sherlock Holmes och doktor Watson med nĂ„gra av sina kollegor och lĂ€rare som förebilder.

Den hĂ€r svenska texten publicerades som följetong i Stockholmstidningen under 1915 med titlarna ”Tragedien pĂ„ Birlstones herrgĂ„rd. En ny Sherlock Holmes-historia” och ”Fasans dal”.

Den hĂ€r översĂ€ttningen till svenska publicerades Ă„r 1915 och gjordes av Hanna Flygare (1843–1925). Trots att Hanna Flygare bara var verksam frĂ„n 53 Ă„rs Ă„lder var hon en av 1900-talets flitigaste översĂ€ttare med över 200 titlar. Hon översatte allt frĂ„n populĂ€r litteratur som Sherlock Holmes och Dr Jekyll till mer avancerade böcker av Leo Tolstoj och Charles Dickens.

I den hÀr e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan Àndringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behÄllits.