(0)

Under fikontrÀdet

E-book


”Under fikontrĂ€det Ă€r en mĂ€ktig och stor berĂ€ttelse som kĂ€nns som en sjĂ€lvklar tredje roman för en författare som alltmer mutat in en egen röst som ett samtida jugoslaviskt minne.” – Expressen

Slovenske Goran Vojnovic Àr tillbaka med sin tredje roman Under fikontrÀdet. I denna storslagna berÀttelse vÀvs de drabbande berÀttelserna frÄn tre olika generationer och skeenden i den jugoslaviska historien samman för att tillsammans kunna förklara var och en av dem.

NÀr Jadrans morfar Aleksandar dör i den lilla kroatiska byn Monjan pÄ grÀnsen till Slovenien uppenbarar sig ena historia av familjehemligheter för Jadran. NÀr han börjar söka efter sin egen identitet, orsaken till pappas försvinnande under kriget och mamman oförklarliga aversion till Aleksander, leder det honom oundvikligen in i Jugoslaviens uppgÄng och sönderfall med folkförflyttningar och grÀnsdragningar dÀr det inte lÀngre finns plats pÄ den ena sidan för de som fötts pÄ den andra.

I det som en gÄng var ett land var de ocksÄ en familj. Nu verkar fikontrÀdet i morfars trÀdgÄrd vara det enda som stÄtt emot alla stormar.

Under fikontrÀdet Àr en berÀttelse om tid, kÀrlek och frihet, som vÀver samman historiens och familjens trauman. Minnena frÄn det förflutna kan bidra till att förstÄ samtiden, men befriar inte frÄn ansvar för framtiden.

Goran Vojnovic Àr född 1980 i Ljubljana och Àr verksam som författare och filmregissör. Hans debut BlattejÀvlar! Àr den mest sÄlda boken i Slovenien nÄgonsin och har satts upp som teater, filmatiserats och översatts till ett dussintal sprÄk. Hans andra roman Jugoslavien, mitt hemland belönades med priset för Ärets bÀsta bok och har ocksÄ den översatts ett tiotal sprÄk. Under fikontrÀdet har av kritiker prisats som hans frÀmsta och mest storslagna berÀttelse hittills.