(0)

V-Staden

E-book


Den boken tar upp lite historia med fotografier. Boken börjar med nÄgra bilder som lÀsarna sjÀlva fÄr gissa vad de Àr tagna nÄgonstans. DÀrefter följer VÀllingby-HÀsselby med omnejd, med sevÀrdheter i förorternas förort med A-B-C-D som serveras.

LÄngt bortom Judar skogens naturreservat i förorten Brommas lanskap i VÀsterort, som Àr ett naturreservat nordvÀstra Stockholm. Blev inrÀttad 1995 som Stockholms första naturreservat och tÀcker 95,2 hektar. Mitt i denna skog finns en sjö full av hemligheter lik skogen sjÀlv, dÀr troll och skogsfrun smyger med alla smÄfolk i skogsdungen.

Hur kommer Solhaga i SmÄland in i detta sammahang, dÀr vid diket sitter smÄfolket och spionerar pÄ mÀnniskans vardagsliv?

En mindre kulle i Grimstaskogen som ligger i nÀrheten och bÀr namnet Oljeberget, Àven det med bibliskt ursprung, tillika det bibliska namnet Kanaan som förekommer första gÄngen pÄ 1730-talet och kommer frÄn ett gammalt torp som lÄg pÄ platsen.

Kanaanbadet dÀr mÄnga badat i sina dar, det Àr som doften till förorternas förort VÀllingby.

Smakar lite pÄ vampyrers A-B-C-D-bok.

LÀs Àven boken med boktitel LÄt den rÀtte komma in av John Ajvide Lindqvist och filmen av Tomas Alfredson, som Äterfinns i Blackeberg i Bromma dÀr det kÀnns kusligt om natten. Man kÀnner behaglig pÄ fruktan i sin stÀmning i ett mörkt inferno.

I slutet av 1700-talet byggdes hÀr ett sommarnöje som senare omvandlades till sjökrog. Den gamla sjökrogen revs 1881 av "Snuskungen", Knut Ljunglöf som byggde huset som sedan 1952 Àr Kanaans Café. Snusat och klart med den klassiska snusdosan Ettan dÀr Beckomberga han Àgt med Ljunglöfska slottet som han hade som sitt sommarnöje. Samtidigt Àgde han stora delar av Beckomberga med 42 hektar markareal.

Beckomberga mentalsjukhus var Europas största och LÄngbro mentalsjukhus dÀr Hermann Göring var intagen, han bodde vid Odengatan rastade sin get.