(5)

Viro vuonna nolla

E-book


”...Jonkun piti vain tarttua rattiin."

Mart Laar oli historianopettaja ja -tutkija mutta poliitikkona untuvikko, kun hÀnestÀ 32-vuotiaana tuli itsenÀistyneen Viron ensimmÀinen pÀÀministeri. Vuosina 1992-94 Laarin johtama hallitus toteutti joukon radikaaleja uudistuksia, tyhjensi maan VenÀjÀn asevoimista ja kÀÀnsi katseen lÀnteen. Ulkomailla Viroa pidettiin siirtymÀtalouden esimerkkimaana, mutta kotimaassa tilanne ei ollut ruusuinen: skandaali seurasi toistaan.

ErityistĂ€ huomiota maailmalla herĂ€tti tasaveron kĂ€yttöönotto. Vain yhden taloustieteellisen kirjan, Milton Friedmanin Vapaus valita, lukeneena Laar kuvitteli, ettĂ€ sen ideat oli pantu kĂ€ytĂ€ntöön jo muualla. Virolaiset taloustieteilijĂ€t varoittivat, ettĂ€ se oli yhtĂ€ mahdotonta kuin veden pÀÀllĂ€ kĂ€veleminen. ”Me vain kĂ€velimme veden pÀÀllĂ€, koska emme tienneet sen olevan mahdotonta.” Laarin ensimmĂ€inen hallitus kaatui ”ruplakriisiin”, kun selvisi, ettĂ€ se oli myynyt pankkiholvissa maanneet ruplat tsetseeneille. Dollareilla ostettiin aseita Israelista, kun kukaan muu ei myynyt.

Laar toimi pÀÀministerinÀ uudelleen vuosina 1999-2002, jolloin hÀnen tÀrkeimpiÀ tavoitteitaan olivat Viron jÀsenyys Natossa ja Euroopan unionissa sekÀ maan digitaalinen vallankumous ja sÀhköinen hallinto. Kaikki ne toteutuivat.

Laarin yksityisarkistosta valituin valokuvin ja asiakirjoin kuvitettu teos on silminnÀkijÀn ja tekijÀn kuvaus etelÀisen naapurimme toisesta syntymÀstÀ itsenÀisenÀ valtiona.

Mart Laar (s. 1960) on kaksinkertainen Viron pÀÀministeri, joka on toiminut myös maan puolustusministerinĂ€. HĂ€n on saanut useita kansainvĂ€lisiĂ€ tunnustuksia, kuten amerikkalaisen Cato-instituutin ”Milton Friedman Prize for Advancing Liberty” -palkinnon. Laar on kirjoittanut lukuisia kirjoja historiasta.