(0)

Betty Nansen. Masken og mennesket

E-book


"Historien om Betty Nansen bliver ingen idealiseret heltindehistorie. Dertil var hun for kantet. Hun kunne vĂŠre indtagende impulsiv og vittig, men ogsĂ„ tyrannisk, egenrĂ„dig og arrogant. Betty Nansen nĂ„ede i overordentlig grad sit mĂ„l. Hun vandt hurtigt frem i fĂžrste rĂŠkke i sit fag – inden hun fyldte 30 blev hun udrĂ„bt til tidens nye kvindeideal pĂ„ scenen, og i mere end 25 Ă„r ledede hun sit eget teater i Frederiksberg AllĂ© og var samtidigt dette teaters fĂžrende skuespillerinde og instruktĂžr. Desuden deltog hun med stor myndighed i organisatorisk arbejde og i den teaterpolitiske debat. Men hun mĂ„tte kĂŠmpe hĂ„rdt for sin position, og kampen var ikke uden omkostninger. Det var dengang ekstra svĂŠrt for en kvinde at slĂ„ sig igennem i et mandsdomineret samfund med sine ’kvindelige’ egenskaber i behold."

Kela Kvam fortÊller i bogen her fra 1997 om en af dansk teaterhistories stÞrste skikkelser; skuespiller og teaterdirektÞr Betty Nansen. I bogen beskriver hun bl.a., hvilken indflydelse Betty Nansen havde pÄ dansk teater, pÄ den mÄde en skuespiller optrÄdte pÄ og pÄ datidens syn pÄ kvinder i teatrets verden.

Kela Kvam (1931-2019) var en dansk forfatter og teaterhistoriker, som blandt andet var ansat pÄ KÞbenhavns Universitet og Syddansk Universitet. Hun var den fÞrste kvindelige lektor ved teaterstudier pÄ KÞbenhavns Universitet og skrev en lang rÊkke bÞger og artikler om teaterhistorie, dramaturgi og store skikkelser inden for teatrets verden. Kela Kvam blev Ridder af Dannebrog i 1988.