(0)

Christian den Fjerdes riger og lande

E-book


Dette ottende bind i Palle Laurings danmarkshistorie fortĂŠller om perioden 1588–1648, de 60 Ă„r, hvor Christian den Fjerde var konge i de danske riger.

Palle Laurings behandling af historien er ikke af den slags, der »glemmer« smÄfolks hverdag og livsbetingelser for at svÊlge i stormÊnds gerninger. Men alligevel gÞr der sig netop i denne periode noget sÊrligt gÊldende.

Christian den Fjerde var utroligt aktiv. Han ville alt selv. »I Danmarks tusindÄrige historie har nÊppe noget menneske lagt et sÄ overvÊldende arbejde i Danmarks Þverste embede«. Det er derfor nÞdvendigt at forstÄ kongen for at forstÄ rigets historie.

Men Christian den Fjerde er ogsÄ en af Danmarks mest spÊndende konger, og denne bog om ham og hans tid bliver derfor ogsÄ fuld af dramaer, kampe og nederlag.

Ved sin fars dÞd i 1588 er han kun 11 Är gammel, og til den pragtfulde kroningsfest i 1596 regeres landet derfor af en formynderregering. Alligevel kan man allerede i de sidste Är inden kroningen se, at der er tale om et usÊdvanligt aktivt ungt menneske. Han skriver talrige breve bl. a. med ordrer om de bygningsarbejder, der skulle komme til at optage ham hele hans liv (Kronborg, Frederiksborg, BÞrsen, RundetÄrn, Rosenborg etc. etc.).

Christian den Fjerde fĂžrte krig tre gange og langtfra alt gik godt. Da han dĂžde, var han en udslidt og skuffet mand. Hans eftermĂŠle har svinget mellem helgenstatus og en ligegyldighed, der dog lige tillod ham evner som murermester.

Palle Laurings bud pĂ„ hans karakter er nuanceret og tager hensyn til sĂ„vel personlige egenskaber som alle strĂžmninger i tiden – samt naturligvis de folk, som omgav ham, og her er flere, meget spĂŠndende navne, bl. a.: Tycho Brahe, Jens Munk, Corfitz Ulfeldt, Kirsten Munk, Hannibal Sehested.

Forside:

Et af de kendte bygningsvÊrker, som Christian den Fjerde satte i gang i KÞbenhavn, RundetÄrn, ses her bag Regensens tage. Det 36 m hÞje RundetÄrn, indvendig med den sÊrprÊgede sneglegang, blev fÊrdigbygget 1642 som astronomisk observatorium. 1656 blev det sammenbygget med Trinitatis Kirke som kirketÄrn. Foto: Lennart Larsen

Christian den Fjerdes riger og lande er det ottende, selvstĂŠndige bind af Palle Laurings store, fortĂŠllende danmarkshistorie. Tidligere er udsendt: De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sĂžnner og unionen, Unionskrigene, Fejder og reformation og Dansk renĂŠssance.