(3)

Erdogan : Turkki suuren johtajan varjossa

E-book


Turkki-tietÀjÀn jÀntevÀ reportaasi diktatuurin noususta.

He tulevat rajajoen yli yön pimeydessÀ.

Turkin ja Kreikan rajalla nÀkyy, ettÀ Turkissa on tapahtumassa jotain poikkeuksellista. Vanhalle pakolaisreitille on ilmestynyt uusi pakolaisryhmÀ.

KumiveneillÀ Evros-joen yli tulee keskiluokkaisia turkkilaisia, opettajia, lÀÀkÀreitÀ ja toimittajia. Myös Suomeen on saapunut turvapaikanhakijoita Turkista, usein vÀÀrennetyillÀ papereilla monimutkaisia reittejÀ pitkin.

He pakenevat yhden miehen maasta, jota johtaa Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan tuli valtaan EU-jĂ€senyyden kannattajana ja uudistajana, mutta nyt hĂ€n vie Turkkia kohti yksinvaltaa. Maaliin ei ole enÀÀ pitkĂ€ matka.

Erdoğanin nousu on periksiantamattoman miehen tarina, jossa matkataan istanbulilaisesta slummista Turkin pÀÀkaupungin Ankaran tuhannen huoneen presidentinpalatsiin. Matkalla Erdoğan on murskannut poliittiset vastustajansa ja murtanut asevoimien vallan. Turkkilaisissa vankiloissa viruu toimittajia, kirjailijoita, poliitikoita ja muita toisinajattelijoita. Presidentti saattaa nimetĂ€ oikeuden eteen tuotavat puheissaan ja syyttĂ€jĂ€t myös tottelevat.

Kannattajilleen Erdoğan on Reis, pÀÀllikkö, joka pÀÀstÀÀ islamin vapaaksi ja nostaa Turkin LĂ€hi-idĂ€n muslimien johtajaksi. Vastustajat nĂ€kevĂ€t uhkaavan diktaattorin, joka koston hengessĂ€ vie maata kohti islamilaista jĂ€rjestystĂ€.

Erdoğan - Turkki suuren johtajan varjossa -kirja kertoo, kuinka 2000-luvun orastavasta demokratiakehityksestĂ€ pÀÀdyttiin tĂ€mĂ€n pĂ€ivĂ€n painajaiseen.

Kirjassa kuvataan myös, miten Turkin aiempi kehitys ja jatkuvat jĂ€nnitteet valtion ja kansalaisten vĂ€lillĂ€ loivat edellytykset Erdoğanin kaltaisen johtajan nousulle. Ă„Ă€neen pÀÀsevĂ€t niin presidentin kannattajat, vastustajat kuin Turkista paenneetkin.

Tom Kankkonen on ulkomaantoimittaja, joka on seurannut Turkkia 1990-luvulta saakka ja asunut siellÀ pitkiÀ jaksoja.