(0)

Frederik 2.s begravelse : 21 grafiske blade af Frans Hogenberg og Simon Novellanus

E-book


Den 2. april 1588 dÞde kong Frederik 2. uventet pÄ Antvorskov Kloster ved Slagelse. Allerede samme dag skulle forholdene om begravelsen afklares, men ikke mindre vigtigt var det at finde en lÞsning pÄ, hvordan landet skulle ledes, indtil den unge prins Christian kunne overtage styret. Det blev derfor besluttet af RigsrÄdet, at udgifterne til begravelsen skulle holdes pÄ et rimeligt niveau. SÄdan kom det dog ikke til at gÄ.

PÄ begravelsesdagen den 5. juni i Roskilde deltog flere hundrede i det lange ligtog, heriblandt kongelige trompetere og paukeslagere, rigsrÄder, beklÊdte heste og hele 32 adelsmÊnd til at bÊre kisten. Enkedronningen var nemlig ikke tilfreds med en simpel affÊre, og hun sÞrgede for, at kongens begravelse var pÄ linje med andre potentater og fyrsters.

I "Frederik 2.s begravelse" giver arkÊolog Jens Vellev en udfÞrlig beskrivelse af begravelsen i 1588 samt den symbolske og ceremonielle kultur, der var forbundet med begivenheden. Derudover indeholder bogen en serie grafiske blade i naturlig mÄlestok, der gengiver forskellige dele af det lange optog forsynet med forklarende latinske tekster oversat til dansk.