(50)

Havahtuminen - Turvallinen Eurooppa

audiobook & e-book


Suomi ja Eurooppa geopolitiikan uudella aikakaudella.

Ukrainan sodan myötÀ geopoliittiset jÀnnitteet ja konfliktit ovat palanneet Eurooppaan. Uudessa todellisuudessa VenÀjÀ on Suomen ainoa geopoliittinen uhka. TurvallisuusympÀristömme muutokseen on havahduttava, sillÀ sen varaan rakennetaan maamme tulevaisuus.

Kansallinen turvallisuus vaatii Suomelta satsauksia Hangosta JÀÀmerelle ja kirkasta nÀkemystÀ niin maan omasta suunnasta kuin sen kansainvÀlisestÀ roolista koko Euroopan turvallisuuden vahvistamisessa. Vastaisuudessa Suomen ja VenÀjÀn rajalla korostuu pelotteen merkitys. Ahvenanmaalta Pohjanlahden kautta Ruotsiin ja Norjaan Suomi on puolustuksellisesti kiinni lÀnnessÀ ja geostrategisesti avainasemassa Kuolan niemimaalta Pietarin porteille, Suomenlahden kapeikkoon ja ItÀmerelle asti.

Vakauden yllÀpito lÀhialueillamme edellyttÀÀ reagoimista myös muihin aikamme haasteisiin. Mika Aaltola korostaa pÀivÀkirjamerkinnöissÀÀn, miten tÀrkeÀÀ demokratian lujittaminen on silloin, kun poliittinen keskustelu kÀrjistyy, ilmasto- ja energiauhat nousevat ja globaali jÀrjestys horjuu. Suomi ja Pohjola on pidettÀvÀ suojassa, vakauden saarekkeena yhÀ epÀvarmemmalla aikakaudella.

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja politiikantutkija, joka on perehtynyt erityisesti Yhdysvaltojen sisÀ- ja ulkopolitiikkaan, suurvaltapolitiikkaan sekÀ Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.


Narrator: Jussi Puhakka
Duration: