(0)

John Deweyn estetiikka : Kokemus, luonto ja kulttuuri

E-book


MinkÀlainen kokemus on esteettinen kokemus? Pragmatismin klassikoihin lukeutuvan John Deweyn (1859-1952) mukaan ei enempÀÀ eikÀ vÀhempÀÀ kuin kokemusten kokemus, jossa mielikuvitus, tunteet ja havaitseminen yhdistyvÀt ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

John Deweyn estetiikka -teoksessa luodaan monipuolinen katsaus Deweyn kÀsityksiin estetiikasta ja asemoidaan ne osaksi hÀnen kokemusfilosofiaansa. Estetiikassaan Dewey purkaa raja-aitoja taiteen ja muun inhimillisen todellisuuden vÀlillÀ sekÀ pyrkii yhdistÀmÀÀn ihmiselÀmÀn naturalistiset ja kulttuuriset ulottuvuudet. Esteettisen kokemuksen siemenet ovat luonnossa, siinÀ rytmisessÀ vuorovaikutuksessa, joka kuvastaa kaikkien eliöiden suhdetta ympÀristöönsÀ. Esteettinen kokemus onkin Deweylle luonnossa havaittavan liikkeen ja muutoksen huipentuma.

Teos johdattelee lukijan samalla estetiikan ja taideteorian ajankohtaisten keskustelujen ÀÀrelle. Kirjan keskeisiin teemoihin kuuluvat kirjallisuusestetiikka, kirjallisuuden tiedollinen merkitys, arjen esteettisyys, julkisen taiteen yhteiskunnalliset ulottuvuudet sekÀ nykymusiikin estetiikka.