(10)

Laskevan auringon talo

E-book


YksityisetsivÀ Turmasen tilauskirjassa on tyhjÀÀ. Siksi hÀn ottaa selvittÀÀkseen sarjan arkisia katalysaattorivarkauksia kunnes huomaa sotkeutuneensakin kaksoismurhamysteeriin. Kun vainajan kÀsi roikkuu liiterin ovenraosta, ei enÀÀ kaipaakaan muita toimeksiantoja.

Miksi tanssilavojen kestosuosikki Hannes Hilparan, Tosi H:n, keikkabussikapat herÀttÀvÀt epÀilyjÀ, mihin katoaa laskevan auringon talossa surmatun miehen veli?

Kun Turmasen apuri palaa maisemiin ja alasarjagangstereiden Buick lentÀÀ taivaan tuuliin hiekkakuopalla, juttu mutkistuu entisestÀÀn. Turmanen matkustaa pohjoiseen, joutuu salametsÀstÀjien tÀhtÀimeen, eikÀ vÀhÀÀn aikaan keksi ylÀrajaa summalle, jonka velottaisi toimeksiantajaltaan.

Markku Ropposen luoma mainio yksityisetsivÀhahmo Marlon Turmanen kiitÀÀ vanhalla ElitellÀÀn vihjeen luota toiselle ja saa lukijan milloin vakavoitumaan, milloin hymyilemÀÀn niskavilloja pörhentÀvÀn ja nauruhermoja kutkuttavan tarinan kÀÀnteissÀ. Turmasesta on sukeutumassa Otto Kuhalan veroinen rikollisten kauhu.

Markku Ropponen (s. 1955) on JyvÀskylÀssÀ asuva kirjailija. HÀnet tunnetaan eritoten kiitetyistÀ ja palkituista dekkareistaan.

Ropponen on mehevÀn kielen ja henkilökuvauksen mestari, jonka rujon kauniita henkilöitÀ ei voi olla rakastamatta. HÀnen tunnetuin luomuksensa on yksityisetsivÀ Otto Kuhala. EnsimmÀinen Kuhalasta ja tÀmÀn koirasta kertova veijaridekkari ilmestyi vuonna 2002, ja siitÀ lÀhtien lukijat ovat saaneet nauttia uudesta seikkailusta vuosittain.

Ropposelta on ilmestynyt myös kaksi puhtaan humoristista romaania, Koirapuistoromaani sekÀ Hautaustoimisto WÀhÀhappinen. LisÀksi hÀn on kirjoittanut runoja, novelleja ja lukuromaaneja.