(27)

Lauri Pihkala: Koko kansan Tahko

audiobook & e-book


IsĂ€nmaallisena toimijana tunnettu ”koko kansan Tahko” kuuluu historiamme suurmiehiin. HĂ€nen keskeinen elĂ€mĂ€ntehtĂ€vĂ€nsĂ€ oli tavoite koko kansan liikuttamisesta: ilman Tahkoa ei olisi pesĂ€palloa eikĂ€ koululaisilla hiihtolomaa.

Kansallinen suurmiehemme Lauri ”Tahko” Pihkala (1888-1981) oli luomassa suomalaista kilpaurheiluperinnettĂ€. HĂ€n oli monipuolinen olympiaurheilija, valmentaja ja toimittaja, joka haki tietoa ja ideoita Pohjois-Amerikasta. Pihkala kehitti muun muassa pesĂ€pallon, uudisti suomalaisen hiihtoperinteen, visioi stadionia Helsinkiin ja esitti ajatuksen urheiluopistoista, joista VierumĂ€ki oli ensimmĂ€inen.

Pihkala kulki moottoripyörÀllÀÀn ensimmÀisenÀ ammattivalmentajana pitkin ja poikin SuomenniemeÀ kertoen eri lajien sÀÀnnöistÀ ja valmennusnikseistÀ.

Odotuksen tÀyteisenÀ kesÀnÀ 1917 Pihkala lopetti valmennustyönsÀ ja ryhtyi perustamaan suojeluskuntia. Suomen kiskaiseminen irti VenÀjÀn ikeestÀ oli koko ajan lÀhempÀnÀ. Pihkala kirjoitti vaikuttavan pamfletin, jossa hÀn kannusti urheilunuorisoa valmistautumaan Suomen itsenÀistymiseen.

SuojeluskuntajÀrjestön lakkauttaminen vuonna 1944 oli Pihkalalle henkilökohtainen tragedia. HÀn menetti työpaikkansa. LisÀksi hÀnen entisiÀ työtovereitaan kuulusteltiin ja pidÀtettiin asekÀtkentÀjutun yhteydessÀ toisten lÀhtiessÀ maanpakoon. Pihkala ei jÀÀnyt toimettomaksi. HÀn jatkoi uraauurtavaa työtÀÀn koko kansan liikuttamisessa.

Teos kertoo tarinan ainutlaatuisesta, aikaansaavasta ja monipuolisesta Tahkosta, joka levitti liikunnan ilosanomaa kansanomaisesti pieruhuumoriakin viljellen.

FT Kalle Virtapohja on tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita urheiluhistoriallisia teoksia.


Narrator: Lauri Kortelainen
Duration: