(4)

Leva med ovisshet

E-book


- MÄste livet ha en mening? Om nÄgon hade stÀllt den frÄgan till mig nÀr jag var 16 Är sÄ hade jag ropat ja! Inte för att jag visste om det fanns en mening utan för att jag sÄ intensivt behövde meningen, sÀger en av deltagarna i bokens samtal om existentiell hÀlsa.

Hur mÄr du och hur kÀnns det att leva? Vad hoppas du pÄ? Har livet en mening? Kan du vÀrdesÀtta dig sjÀlv och kÀnna inre frid? Existentiell hÀlsa handlar om vÄr motstÄndskraft i livets prövningar och svÄrigheter. Vi behöver nycklar till livskunskap och vishet för att bÀra lidande och se nya möjligheter. Idag vet vi att vÄrt sÀtt att tÀnka om livet pÄverkar den fysiska och psykiska hÀlsan. Vi kan vara sjuka men ÀndÄ mÄ ganska bra. Vi kan vara friska men ÀndÄ mÄ dÄligt.

Boken Àr en inbjudan till personliga samtal om existentiell hÀlsas viktigaste byggstenar: Inre frid och harmoni, hopp, andlig styrka, helhet, tillit, förundran, mening med livet och personlig tro.

HĂ€r möter vi Ardalan Shekarabis livsberĂ€ttelse om vĂ€gen frĂ„n gömd flykting till statsrĂ„d i det nya landet. Agneta Lagercrantz skriver om vĂ€gen frĂ„n förgörande sjĂ€lvkritik till sjĂ€lvmedkĂ€nsla. LĂ€karen Peter Strang delar tankar om trons betydelse för patienter i dödens nĂ€rhet. Övriga skribenter Ă€r Charlotta Grunewald, Sofia Camnerin, Bo Forsberg, Katarina MĂ„rtenson Blom och Fredrik Lignell.

Som en trÄd i boken löper ett förtroligt samtal om tillit, sÄrbarhet och andlig styrka mellan författarna Lisbeth Gustafsson och Kerstin Enlund. LÄt dig inspireras, utmanas och utrustas för att sjÀlv föra samtalet vidare!

Lisbeth Gustafsson Àr journalist, författare och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.

Kerstin Enlund Àr tidigare förbundsrektor i Studieförbundet Bilda, diakon, beteendevetare och terapeut.