(1)

Mammutin paluu : Sukupuuttoon kuolleiden lajien uusi tuleminen

E-book


Kiehtova ja helppolukuinen tietokirja yrityksestÀ herÀttÀÀ henkiin sukupuuttoon kuolleita elÀimiÀ ja kasveja. Kirja on kuin todeksi tullutta science fictionia ja etenee jÀnnittÀvÀsti kuin romaani.

Kulkevatko mammutit vielÀ kerran Siperian aroilla? Asettuvatko alkuhÀrÀt uudelleen Eurooppaan? NÀ-emmekö joskus dinosauruksen ja linnun vÀlimuodon lentÀvÀn taivaalla? Kaikki tÀmÀ saattaa olla mahdollista nopeammin kuin arvaammekaan.

Tiedemiehet ja -naiset eri puolilla maailmaa etsivÀt keinoja herÀttÀÀ eloon elÀin- ja kasvilajeja, jotka ovat kuolleet sukupuuttoon joko meidÀn aikanamme tai jo vuosisatoja sitten. Ratkaisun uskotaan löytyvÀn fossiileista ja huimin harppauksin edenneestÀ geeniteknologiasta.

Joitain tieteentekijöitÀ ajaa silkka uteliaisuus, toiset nÀkevÀt kadonneiden lajien palauttamisen tÀrkeÀnÀ askeleena taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Moni myös kyseenalaistaa nÀmÀ hankkeet. Kukaan ei osaa varmasti arvioida, mitÀ seurauksia kadonneiden lajien palauttamisella maailmaan olisi.

Mammutin paluu -kirjaansa varten Kornfeldt tutustui alan uusimpiin tutkimusprojekteihin, haastatteli tieteen tekijöitÀ eri puolilla maailmaa, nÀki omin silmin mammutin, joka on ollut jÀÀtyneenÀ kaksikymmentÀ tuhatta vuotta ja vieraili paikoissa, joissa noiden karvaisten jÀttilÀisten on tarkoitus taas tulevaisuudessa elÀÀ.

Torill Kornfeldt on ruotsalainen biologiaan ja biotekniikkaan erikoistunut tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Kornfeldt on aiemmin työskennellyt Dagens Nyheter -sanomalehden tiedetoimituksessa sekÀ Ruotsin radiossa, jossa hÀn teki suosittua Tekniksafari-ohjelmaa.