(0)

Pojat asialla

E-book


Kun Ă€iti lĂ€hettÀÀ kahdeksanvuotiaan Otto-pojan hakemaan aamulla kaupasta siirappia, hĂ€n kieltÀÀ Ottoa hĂ€rnÀÀmĂ€stĂ€ naapurin suurta sonnia. Otto lĂ€htee matkaan astia mukanaan ja törmÀÀ tiellĂ€ ystĂ€vÀÀnsĂ€ Esaan – ja kaksi pientĂ€ kauhukakaraa on aina pahempi kuin yksi.

PuolenpĂ€ivĂ€n aikoihin Oton ja Esan Ă€idit ovat kauhuissaan – minne ihmeeseen heidĂ€n lapsensa ovat kadonneet? EivĂ€t kai juuri hĂ€rĂ€n luokse?

Algot Untolan "Pojat asialla" on vallaton pienoisromaani pienistĂ€ pojista ja heidĂ€n seikkailustaan – Untolan elĂ€vĂ€ dialogi naurattaa takuulla.

Maiju Lassila oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. HĂ€nen elĂ€mĂ€nsĂ€ oli tĂ€ynnĂ€ uskomattomia kÀÀnteitĂ€: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian hĂ€iden jĂ€lkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan pÀÀtteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi nĂ€iden tapahtumien jĂ€lkeen teoksia vain naisten nimillĂ€.

Maiju Lassilan lisÀksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiÀ ovat Irmari Rantamala, VÀinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellÀ julkaistu "Tulitikkutyttö".