Det har gÄtt drygt tio Är sedan Ingmar Bergman gick bort, och det har varit en tid av nyvÀckt intresse. Men det mesta som sagts och skrivits om Bergman detta gÄngna Ärtionde har rört hans person och hans biografi: fruarna, barnen, förÀldrarna, husen, kÀrleken, ilskan och ensamheten. DÀrför finns det, paradoxalt nog, ett stort behov av att ÄtervÀnda till Bergmans konst. Och ingen har gjort det bÀttre, med bÄde stor inlevelse och nykter distans, Àn teaterkritikern Leif Zern i boken Se Bergman frÄn 1993.
Leif Zern utforskar Bergmans konstnÀrliga hantverk: hur han erövrade bÄde sprÄk och filmisk teknik med en stark kÀnsla av motstÄnd, och vilka uttryck hans berömda samarbete med skÄdespelarna kunde ta sig. Till hundraÄrsminnet av Bergmans födelse ger vi nu ut en omarbetad och uppdaterad utgÄva av Se Bergman, en nödvÀndig bok för den som vill ÄterupptÀcka filmkonstnÀren Bergman.
Leif Zern har varit verksam som litteratur- och teaterkritiker i bland annat Expressen, dÀr han var kulturchef 1982-1993, och i Dagens Nyheter sedan 1968. Han har givit ut en rad böcker om bland annat Shakespeare och Jon Fosse, och har skrivit en kritikerrosad bok om sin far, Kaddish pÄ motorcykel (2012).