(0)

Se toinen uutistoimisto

E-book


Se toinen uutistoimisto kokoaa talteen palan median monivaiheista historiaa. UP-uutispalvelun perustivat SDP:n puoluetoimiston osana toimineen TyövÀen Sanomalehtien Tietotoimiston asiakaslehdet vuonna 1988. Ne halusivat journalismia ja juttuja, jotka kelpaisivat myös laajemmin sanomalehdistölle ja yli miljoonalevikkiselle ammattiliittojen lehdistölle.

Tuossa vaiheessa puoluetaustaisia uutistoimistoja oli useita, kymmenen vuotta myöhemmin niistĂ€ oli jĂ€ljellĂ€ enÀÀ UP – se toinen uutistoimisto STT:n ohella. 1990-luvun alun syvĂ€ lama, lehtikuolemat, lehdistön keskittyminen, ammattiliittojen fuusiot, uudet teknologiat ja asioiden muuttuvat kĂ€sittelytavat olivat osa UP:n arjen todellisuutta.

Lehdistötuen leikkaukset ja niiden siirtÀminen osaksi puoluetukea vei lopulta perustajalehdiltÀ toimintaedellytykset ja uutistoimiston tarpeen. UP siirtyi työntekijöiden omistukseen. Toiminnan lopun sinetöi kymmenen vuotta myöhemmin korona.

Kirjassa kerrotaan UP-uutispalvelun historia, pohditaan sen riippumattomuutta niin journalismin periaatteiden, Sari Sairaanhoitajan kuin Martti Ahtisaaren presidenttitien kautta. Valtion lehdistötukipolitiikan kÀÀnteet paljastavat, ettÀ tosielÀmÀssÀ lehtien eloonjÀÀmiskamppailun voittajiin kuului Aku Ankka.