(2)

Suomen viimeinen VILLI JA VAPAA

E-book


Tyttöteurastaja iskee jÀlleen!

Porobaletti on jo taaksejÀÀnyttÀ elÀmÀÀ ja uusi autoetnografinen tietokirja sukeltaa suoraan syvyyksiin.

"Minulla oli eilen ensitreffit teurastamolla, missÀ odotti kuuma kahvi ja kuuma mies kynttilÀnvalossa. Sitten se teurastaja suuteli minua tappokopissa. Ihanaa!

Ensi kuussa minun pitÀÀ mennÀ Helsinkiin haastattelemaan työoikeuteen erikoistunutta juristia, joka on toiminut SAK:n pÀÀlakimiehenÀkin. VÀhÀn jÀnskÀttÀÀ..."

MinkÀlaisiin seikkailuihin ja jopa romanttisiin kohtaamisiin johtaakaan Työsuojelurahaston tietokirjastipendi naisen, joka elÀÀ ilman internettiÀ, sÀhköpostia ja Àlypuhelinta, kun kaikki vastaukset pitÀÀ etsiÀ maailmalta?

Pooronteurastaja ja tietokirjailija Riitta Lehvonen tempaa lukijansa mukaan erikoiselle elÀvÀn elÀmÀn seikkailuretkelle VaattunkikönkÀÀn vadelmapusikoitten yörastilta suunnistuskilpailujen kautta vasanmerkityksiin ja teurastamoseminaarista tanssipaikkojen pyörityksiin, mistÀ löytyy parkettien tÀydeltÀ tanssivia poliiseja, poromiehiÀ, rajavartijoita ja teurastajia vastaamaan kummallisiin kysymyksiin.

"Poroteurastamolla ei voi tapahtua työturvallisuusrikoksia, koska siellÀ ei tarvitse noudattaa työturvallisuuslakia", linjaa syyttÀjÀ syyttÀmÀttÀjÀttÀmispÀÀtöstÀÀn, jonka seurauksena Työsuojelurahastokin kiinnostuu asiasta ja rahoittaa kirjailijan tutkimusmatkalle lainsÀÀdÀnnöllisiin hulluuksiin, lakipykÀlien viidakoihin ja poromaailman ankaraan arkeen.

Survival-retki vie etsijÀnsÀ eksyksiin monenlaisten karttojen ja mukavuusalueitten ulkopuolelle, mutta aina löytyy elÀviÀ enkeleitÀ opastamaan takaisin maailmankartalle ja oikeitten vastausten ÀÀrelle kaikin tavoin onnelliseen loppuun.

"Maailmassa pitÀÀ olla yhdet ainoat ihmisoikeudet, ja niiden tÀytyy olla tÀysin jakamattomat. EnÀÀ ei saa olla miesoikeudet ja naisvelvollisuudet", tÀhdentÀÀ Lehvonen.