(0)

Vinlandet Franken - En guide

E-book


Franken Ă€r ett vinomrĂ„de i centrala Tyskland vid floden Main, och det Ă€r för en vinturist det kanske intressantaste omrĂ„det i landet att besöka. Centralort Ă€r WĂŒrzburg, som Ă€r vinets huvudstad i Tyskland, med en stor mĂ€ngd högklassiga vingĂ„rdar inne i staden, bland annat det magnifika vinberget WĂŒrzburger Stein. DĂ€r finns ocksĂ„ tre av Tysklands största vingods varav tvĂ„ drivs som vĂ€lgörenhetssjukhus, Juliusspital och BĂŒrgerspital zum Heiligen Geist. WĂŒrzburg brukar ocksĂ„ kallas för barockens huvudstad i Tyskland. Mest spektakulĂ€ra Ă€r fĂ€stningen Marienberg pĂ„ en klippa ovanför Main och Residenset som de praktĂ€lskande furstebiskoparna lĂ€t bygga. Även de mĂ„nga pittoreska stĂ€derna och byarna lĂ€ngs floden Main Ă€r smĂ„ konstverk med medeltida gatumiljöer och omgivande murar med tinnar och torn.

I boken bjuder Àven författaren pÄ tips om vingÄrdar att besöka samt till viss del restauranger, hotel och sevÀrdheter i nÀromrÄdet.

Vinerna frÄn Franken Àr torra, kÀrva och kraftfulla och passar utmÀrkt till det rustika frankiska köket. SÀrskilt gÀller det druvsorten Silvaner som Àr en profil för frankenvinet. Vinturism har blivit en viktig trend i vinvÀrlden, och Franken Àr ledande inom det omrÄdet i Tyskland. Som symbol för vinerna frÄn Franken anvÀnder man en klotrund, frÄn sidorna tillplattad vinflaska som kallas Bocksbeutel, bockpung.

2017 gav Lennart Rammer ut en första version av den hĂ€r boken ”Vinlandet Franken, en Guide.” Sedan dess har det skett betydande förĂ€ndringar inom vinnĂ€ringen och vinlagstiftningen bĂ„de i Franken och i Tyskland. DĂ€rför har författaren gett ut ny andra uppdaterad och reviderad upplaga av boken, för enkelhetens skull dock enbart i E-bokform. Tidigare har han ocksĂ„ skrivit vinböckerna ”Att resa i vinland”, ”Australiska vingĂ„rdar”, ”Historiska vinresor”, ”Mordet som kom av sig” och Kometvinet, en Ă€ventyrliga vinresa till Rheingau”.

Lennart Rammer har tidigare varit rÀttslÀkare, professor i rÀttsmedicin och chef för RÀttsmedicinska avdelningen i Linköping. Under mÄnga Är har han varit aktiv i föreningen MunskÀnkarna som ordförande i sektionen i Linköping och i östra regionen och under fem Är som föreningens ordförande.