(0)

Viskarna

E-book


”
 ett fantasins fyrverkeri.”

Expressen

”
 en magnifik mysterieroman.”

Dagens Nyheter

Efter tvĂ„ romaner som urskillningslöst blandat fiktion med sjĂ€lvbiografi har verkligheten blivit alltmer uppluckrad för författaren Stefan Lindberg. Nu, under arbetet med uppföljaren till "NĂ€tterna pĂ„ Mon ChĂ©ri" och "Splendor" – förefaller det som att grĂ€nsen mellan fantasi och sanning helt suddats ut. VarifrĂ„n kommer dessa lustfyllda och skrĂ€mmande berĂ€ttelser som flödar ur författaren? Vad Ă€r minne, vad Ă€r myt?

Romanen "Viskarna" Àr virtuos minneskonst, en hejdlös tidsresa dÀr vi fÄr följa med Stefan Lindberg till alltings början. Vi möter en spionerimisstÀnkt far, ett esoteriskt tonÄrssÀllskap och en skrivcirkel ledd av en demonisk författarinna. Men Àven Ättiotalets frikyrkovÀckelse, en flicka med övernaturliga krafter och en slottspark fylld av pÄhittade döda letar sig in i berÀttelserna. Framför allt konfronteras vi, och berÀttaren, med en fasansfull familjehemlighet som stÀller allt pÄ Ànda.

Av Ätta fristÄende berÀttelser, lagade pÄ lika delar samtidsrealism, fantastik och memoar, lyckas Stefan Lindberg vÀva en roman som inte liknar nÄgot annat i den svenska litteraturen. Med "Viskarna" avslutar han det som han kommit att kalla Fridhemsplanstrilogin.

FLER PRESSRÖSTER:

”NĂ€r Lindberg Ă€r som mest blĂ€ndande Ă€r hans prosa ren förförelsekonst. Han har verkligen en helt egen litterĂ€r röst: bildad och nyfikenhet pĂ„ allt, kvicktĂ€nkt och munvig.”

– Evelina Stenbeck, Aftonbladet

”Mitt höga och överraskade skratt nĂ€r jag lĂ€ser den avslutande berĂ€ttelsen blir nog ett av mĂ„nadens finaste lĂ€sögonblick. Om ’Splendor’ var en mörk och magisk nerĂ„tsĂ„ng rör de skimrande bilderna i ’Viskarna’ sig uppĂ„t, med en lĂ€tthet man ytterst sĂ€llan finner i verkligheten – och inte sĂ„ ofta i fiktionen som man skulle kunna önska. Förhoppningsvis kan Lindberg locka fler att söka den lĂ€ttheten.”

– Abram Martina Lowden, Svenska Dagbladet

"Jag har roligt och jag njuter av hans sprĂ„kliga förmĂ„ga, framĂ„tdriv och otroliga precision i detaljerna. De fungerar som mistlurar, punkter att navigera efter i romandimmorna.”

– Anna Tullberg, Kulturnytt, Sveriges Radio

”
 jag drabbas av hur levande ögonblick blir under lĂ€sningen, hur nĂ€ra Stefan Lindberg lyckas komma det han gestaltar. Han har en oerhörd kĂ€nslighet för mĂ€nniskans upplevelse av sin vĂ€rld, det Ă€r inte bara en lek, ’Viskarna’ Ă€r ocksĂ„ pĂ„ riktigt, det kĂ€ndes att leva och det kĂ€nns Ă€n.”

– Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC

”FĂ„ svenska författare skriver sĂ„ oroande och oförutsĂ€gbara romaner just nu som Stefan Lindberg. ’Viskarna’ Ă€r en underhĂ„llande och skruvad avslutning pĂ„ den hyllade Fridhemsplansstrilogin.”

– Maria Hymna Ramnehill, Göteborgs-Posten

”Med ’Viskarna’ avslutar Stefan Lindberg den romantrilogi som har varit en av de mĂ€rkligaste lĂ€supplevelserna i svensk litteratur under senare Ă„r. [
] I anvĂ€ndandet av en författare som huvudperson, med tydliga sjĂ€lvbiografiska drag, och utforskandet av 1900-talets Sverige finns det likheter med Klas Östergren hos Stefan Lindberg, och i leken med autofiktion finns det associationer till en roman som Kerstin Ekmans ’Grand final i skojarbranschen’. Men trots att jĂ€mförelser kan göras, har Stefan Lindberg Ă€ndĂ„ ett helt eget rum i den svenska samtidslitteraturen.”

– Kristian Ekenberg, Nerikes Allehanda

”Stefan Lindbergs Fridhemsplanstrilogi, som nu avslutas med ’Viskarna’, öppnar för korsdrag. Det blĂ„ser frĂ„n barndomen och luktar av ett efterkrigssveriges vĂ€g mot att bli vĂ€rldens modernaste land, det pyr förvirrad fasa frĂ„n tvĂ„ politikermord, spegelreflexer blĂ€ndar i en tid av AI och en simulerad verklighet. Överhettad autofiktion har det kallats, men packad med fiktion: science fiction, fantasy, skrĂ€ck och gĂ„tfulla gravlundar ĂĄ la Almqvist. [
] En dans pĂ„ randen till avgrunden dĂ€r ett symboliskt viktigt namn Ă€r Lazarus – för det handlar om Ă„teruppstĂ„ndelse. Av det stora litterĂ€ra mysteriet. Och samtidigt, förklĂ€dd i skuggorna, en roman om en medelĂ„lderskris, ett portrĂ€tt av en mamma och en pappa. En fantastisk spegelsal att fĂ„ vara i.”

– Ulrika Milles, SVT Nyheter