(0)

Den omedvetna zonen

E-Book


Mycket i vÄr vardagsmiljö pÄverkar oss omedvetet och senare tids forskning visar pÄ hur hjÀrnan bearbetar information. Skillnaden mellan den stora mÀngd sinnesintryck som hjÀrnan mottager och det lilla som vÄrt medvetande uppfattar Àr enorm.

Den hĂ€r boken tar upp olika aspekter i “Den Omedvetna Zonen” , som ger en omedveten pĂ„verkan av upplevelser och icke medvetna beslut som ofta benĂ€mns intuition.

I filmen “ i huvudet pĂ„ John Malkovich ” tryckte huvudpersonen pĂ„ hissknappen 7 1/2 och hamnade i en helt annorlunda vĂ€rld, dĂ€r han via en dold lucka kunde se in i och kontrollera John Malkovich hjĂ€rna. Ny forskning har visat att man med hjĂ€lp av magnetresonans (fMRI) kan kartlĂ€gga hjĂ€rnans interna funktioner och skapa ett biliotek med mönster som kan datortolkas och personens tankar kan följas. Med hjĂ€lp av Transkraniell magnetisk stimulation (TMS), kan man med ett magnetfĂ€lt styra funktionen hos olika centra i hjĂ€rnan och Ă€ven motoriskt fĂ„ t.ex. en hand att utföra rörelser eller blockera mentala funktioner. En pendang till detta Ă€r en resa in i den “Den Omedvetna Zonen” som boken förmedlar.