(0)

Tvivel

E-Book


Vad Àr egentligen tro och hur pÄverkas mÀnniskan av att tvivla?

För dem som söker Gud och Àven försöker finna sig sjÀlva finns mÄnga utmaningar. Ett allt snabbare tempo i samhÀllet medför en tidspress som gör att mÄnga inte kÀnner sig som subjekt eller huvudpersoner i sina egna liv. De djupare dimensionerna lÀggs Ät sidan och grubblandet blir till en kamp istÀllet för nÄgot som vi tillsammans kan bearbeta och trösterikt leva i. Filosofiska teser och judisk-kristen teologi kan kÀnnas bÄde överflödiga och otillrÀckliga nÀr vi inte uppfattar Guds svar pÄ vÄr bön pÄ nÄgot sÀtt eller i nÄgon form. Tystnaden bli irriterande nÀr vi behöver en gud som bÄde lyssnar och talar. Tron ersÀtts av tvivel. Finns Gud och om Gud finns, varför vÀlja den kristna tron?

Vad gör tvivlet med oss, Àr det farligt att tvivla? Ja, om man gör det för lÀnge och lÄter det pÄverka sjÀlvbilden, dÄ kan det inte rekommenderas. Annars kan det bara vara nyttigt om Àn ibland obehagligt att sÀtta sin tro under luppen. Vi ska inte heller vara rÀdda för att ta tag i vÄra tvivel och ge dem namn, det vill sÀga ge dem ett innehÄll. Att tvivla Àr inte motsatsen till tro.

Detta Àr frÄgor boken stÀller och diskuterar, en bok som bÄde kan lÀsas enskilt och fungera som samtalsunderlag i en grupp.