Verdenslitteraturen er fuld af heltefigurer, men kun få er så kendte som de 10, denne bog handler om.
En grønklædt lovløs, der er en ualmindelig dygtig bueskytte.
En selvopofrende ung pige, der går i kamp og redder Frankrig som nation.
En ranglet ridder, der har mistet realitetssansen og kæmper mod vindmøller.
En fattig dreng, som takket være en magisk lampe bliver sultan.
En søfarer, som strander og bor på en øde ø i 28 år.
En britisk mesterdetektiv, der løser mysterierne, men selv forbliver en gåde.
En menneskesøn, der vokser op i junglen og bliver abernes konge.
En lille svensk pige, der med lethed kan besejre verdens stærkeste mand.
En agent med licens til at dræbe i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste.
En ung troldmandslærling, som er oppe imod den absolutte ondskab.
Gennem 600 år har verden lært Robin Hood, Jeanne d’Arc, Don Quixote, Aladdin, Robinson Crusoe, Sherlock Holmes, Tarzan, Pippi, James Bond og Harry Potter at kende. Denne bog fortæller, hvordan historierne om dem opstod, og hvorfor netop disse helte er umulige at glemme igen.
Uddrag af bogen
Hvis Sherlock Holmes er den figur, der er omsat til flest forskellige teater-, film- og tv-karakterer, så er Tarzan den heltefigur, som mest markant er slået igennem som et globalt medieprodukt. Burroughs fik gjort sin figur til et registreret varemærke og fik derfor indtægter, når forretninger solgte brød, kaffe, vitaminer eller superlim med Tarzans navn på, ligesom de 50 millioner solgte eksemplarer af de 24 Tarzan-bøger, han ved sin død i 1950 havde skrevet, skæppede godt i pengekassen.
Allerede i 1918 kom den første af mere end 40 Tarzan-film, og Tarzans absolutte storhedstid var årene 1932-48, hvor svømmestjernen Johnny Weismüller var Tarzan i film efter film – mens Burroughs fyldte sine Tarzan-bøger med kommentarer til og kritik af Hollywood
Om forfatterne
Morten Mikkelsen (f. 1967) er journalist ved Kristeligt Dagblad siden 1998 med dannelse som stofområde. Uddannet i journalistik, historie og litteraturhistorie. Siden 2015 også digital historiefortæller og fire gange modtager af digitale priser fra Danske Medier. Har tidligere udgivet Den lille bog om Frankenstein sammen med tegner Morten Voigt.
Morten Voigt (f. 1962) er fast illustrator på Kristeligt Dagblad siden 2009 og arbejder ligeledes for blade og magasiner og lign. Er uddannet på Skolen for brugskunst i 1990. Modtog Ping-prisen som journalistisk tegner i 2017 og Claus Deleuran-prisen for tegneserien PYT i 2019.