(0)

Candide och Traktat om toleransen

E-book


Voltaires mÀsterverk Candide [1759] publicerades ursprungligen med undertiteln »eller optimismen«, som en föraning om den satiriska uppgörelse med den samtida filosofen Leibniz svÀrmiska ideal som romanen skulle utgöra. Leibniz menade att vÄr vÀrld Àr »den bÀsta av alla tÀnkbara vÀrldar«, och Voltaires romanfigur Candide undervisas hÀr i denna lÀra av den pedantiske och obotligt optimistiske filosofen Pangloss.

Denna utgÄva innehÄller Àven den mÀsterliga essÀn Traktat om toleransen [Traité sur la tolérance, 1763]. Dess bakgrund Àr att en fransk köpman, Jean Calais - som var protestant - pÄ felaktiga grunder dömts till döden efter att ha anklagats för mordet pÄ sin egen son. Voltaire inledde en kampanj för att försvara Calais. Som upplysningsfilosof och humanist vÀckte han frÄgor om mÀnsklig vÀrdighet och tolerans, och hans polemiskt knivskarpa essÀ Àr en kritik av religiös fanatism och en vÀdjan till förstÄelse, vars relevans kvarstÄr Àn i dag.

TvĂ„ vitt skilda verk, som bĂ„da kommit att betraktas som tidlösa klassiker, hĂ€r i översĂ€ttning av David Sprengel (Candide) och Gustaf Åman-Nilsson (Traktat om toleransen).

VOLTAIRE [1694-1778], född François-Marie Arouet, var en av de stora franska upplysningsfilosoferna. Voltaire var en skicklig polemiker och deltog under sin levnadstid stÀndigt i den offentliga debatten. Vid sidan om sina filosofiska texter skrev han romaner, varav Candide anses vara den frÀmsta, sÄvÀl som historiska verk, skÄdespel och poesi.