(0)

Egotrip og aforismer

E-book


Da dyrlÊge J.P. Damgaard dÞde, efterlod han sin livsfortÊlling og en samling smÄ digte (Aforismer) til sine dÞtre. Hans yngste datter, Annette Damgaard, har nu samlet sin fars tekster sammen med en rÊkke avisudklip, fotos og farens malerier og rammet dem kÊrligt og omsorgsfuldt ind med sine egne erindringer og refleksioner i indledning og efterskrift.

Egotrip er fortÊllingen om en fantastisk barndom i en barsk tid (som strÊkker sig over bÄde verdenskrig og en tuberkuloseepidemi, der tager flere af hans sÞskende, men skÄner ham selv). Det er nedslag i hverdagslivet pÄ landet i Nordvestjylland set gennem barnets Þjne og kÊrlige erindring. Fra den abstrakte erfaring af rejsen gennem fÞdselskanalen til ynglingens lÊngsel langt vÊk fra barndommens land og erkendelsen af det store i det nÊre. Gennem J.P. Damgaards erindringsbilleder om barndommens leg og erfaringer bÄde de lette og de hÄrde - reflekteres tro og eksistens pÄ bÄde konkret og meget nÊrvÊrende vis.

Anden del af bogen Aforismer - er en samling digte om bÄde stort og smÄt, ledsaget af vennen Aage Arnoldsens fine stregtegninger. Nogle bringer i deres karakter mindelser om Piet Hein og Halfdan Rasmussen, mens andre er mere abstrakte i deres korte refleksioner. Og selvom fortÊllingen om livet set gennem J.P. Damgaards blik sÄledes reflekteres gennem to vidt forskellige prismer, sÄ danner de - sammen med Annette Damgaards tekster et fint og klart billede af et menneske, der fra fÞrste fÊrd er dybt optaget af at forstÄ. Det er Êstetikerens blik pÄ verden, det er en insisteren pÄ kunsten, pÄ litteraturen, pÄ humanismen og pÄ eventyret i Þjeblikket.

Der er ingen tvivl om, at dyrlÊge Damgaard efterlod et aftryk. Han fik blandt andet sammen med andre gode folk stiftet Vestjysk Kunstforening. Og selvom hans datter i et anfald af ungdommens oprÞr fik kaldt ham bÄde hÞjreorienteret og reaktionÊr, sÄ vidner bogen om et menneske, der trods alment menneskelige fejl og mangler var bÄde visionÊrt og handlekraftigt. Kunsten, humanismen og blikket for storheden i det nÊre fik han for Þvrigt plantet dybt i Annette Damgaard, der selv er kunstner og bl.a. stÄr bag foreningen Skjulte Steder, som udforsker netop skÞnheden og eventyret i det skjulte og det nÊre. Men det er en anden historie.

Lene Øster, MA i Kunsthistorie og Æstetik & Kultur.

Souschef i kulturforvaltningen, Aarhus Kommune.