(3)

Er du sindssyg?

E-book


Livet gÄr ikke, som vi planlÊgger det, for vi kan ikke planlÊgge alt. Jeg planlagde ikke, at jeg ville have en psykisk sygdom, den kom, i takt med at jeg blev Êldre. Nogle gange tÊnker jeg pÄ, hvordan mit liv ville have set ud, hvis ikke jeg havde en psykisk sygdom. Var jeg mon sÄ samme sted? Jeg har lÊrt mange ting gennem mit sygdomsforlÞb. BÄde godt og ondt. Nogle ting ville jeg da gerne have vÊret foruden, men samtidigt tÊnker jeg pÄ, at de ting, jeg har vÊret igennem, har gjort mig stÊrkere og gjort mig til den, jeg er i dag. Jeg har lÊrt meget om andre og lÊrt endnu mere om mig selv. Hvordan man selv kan tage styringen og beslutte sig for at have et godt liv, nÄr stemmerne overtager, og selvmord virker som eneste lÞsning.

Uddrag af bogen

Jeg er et menneske med nogle diagnoser, men det gĂžr mig ikke mindre vĂŠrd end alle andre. Jeg er nemlig ikke mine diagnoser. Folk siger ofte uden at tĂŠnke over det: ”Du er skizofren.” Nej, jeg har skizofreni. Jeg vil ikke identificeres som en sygdom. Jeg vil behandles pĂ„ lige fod med alle andre.

Jeg kan sĂ„ mange ting, og selvom jeg ikke altid tror pĂ„ det, sĂ„ er jeg god nok. Alle er gode nok, egentlig er der ikke noget, der hedder ’god nok’. Vi er forskellige individer med hver vores tankegang og hver vores mĂ„de at se verden pĂ„, og vi opfĂžrer os forskelligt. StĂ„ ved, hvem du er, og lad aldrig nogen fortĂŠlle dig, at du ikke er nok i dig selv, for det er du.

Om forfatteren

Tenna Sofie Petersen (f. 1996) kĂŠmper med anoreksi og skizofreni. Hun vil gerne bryde tabuet om psykiske sygdomme og har derfor valgt at fortĂŠlle sin historie. Hun drĂžmmer om at blive pĂŠdagog og hjĂŠlpe andre, som hun selv er blevet hjulpet.