(0)

Firmaet Jesus Kristus - bind IV

E-book


SÞren Kierkegaard, Nicks trosmentor, var mildt sagt ikke glad for konfirmation, som for Kierkegaard var langt dybere nonsens end barnedÄben:

Konfirmationen, det ses da let, er langt dybere nonsens end barnedÄben, netop fordi konfirmationen gÞr krav pÄ at skulle supplere hvad der savnedes ved barnedÄben 
 SKS13:299.

Det hele, skrev Kierkegaard, blev hedenske talemÄder og kristelige udtryk, som fx, at de 13-14-Ärige skulle vÊre smÄ kristne. Kierkegaard foreslog stÊrkt ironisk at tydeliggÞre hykleriet ved at udstyre drengene med falskt skÊg og bakkenbarter for at ligne mÊnd:

Ved at forrykke paradokset er det nĂ„et, at kristenheden (de kulturkristne, en sammenblanding af hedenskab og kristendom) er ganske simpelt det gamle hedenskab – pyntet ud med kristelige udtryk og talemĂ„der.

Konfirmationen hjĂŠlper kun lidt, for ogsĂ„ denne alder er dog en barnealder, og det er fast latterligt at hĂžre prĂŠsterne pĂ„ slige dage titulere drenge: SmĂ„ kristne. Mit forslag er, at man indfĂžrte den skik ved konfirmation, at drengene havde forlorent skĂŠg og bakkenbarter – for at se ud som mĂŠnd 
 SKS26:251.

Det gejstlige plattenslagerlaug leder firmaet Jesus Kristus, og har under navn af kristendom gjort brillante forretninger 
 SKS13:173.

Nick begÄr indbrud i Eremitageslottet, Christian d. 6. jagtslot, for at lede efter hemmelige spor fra den danske kong Christian 6., der i Är 1736 havde taget magten over kirken og enormt pinligt for gejstligheden havde desavoueret Martin Luthers afgÞrelse om at fjerne konfirmationen. Pinligt for kirken var det!

FĂžrst efter omhyggelige kierkegaardske undersĂžgelser afslĂžrer Eremitageslottet for Nick og Lois sine gamle godt gemte hemmeligheder.