"Fremtiden" er ikke et bud på fremtidsforskning, men en kvalificeret fremstilling af en række mulige scenarier, der skal opfattes som indlæg i en debat om fremtiden, således som den tegner sig i nutiden; for ligesom historien altid skrives som nutidens historie, således skrives fremtiden også som nutidens fremtid.
Denne bog repræsenterer en række forskeres bidrag til debatten, og den viser, hvor vanskeligt det er at tænke en helt ny tilværelsesform i fremtiden. Vi kan tænke fremtiden som en forfinelse af nutiden, som det at overkomme nutidens problemer, finde en finere eller mere intelligent måde at håndtere dem på, men vi kan ikke med dette afsæt forestille os et radikalt nyt samfund, hvor en ny erkendelsesform forholder sit til videnskab, som videnskab til religion; hvor lighed mellem kønnene finder en ny og højere form; hvor demokratiet erstattes af en samfundsform, der adskiller sig radikalt fra det nuværende folkestyre, som dette adskiller sig fra den feudale enevælde. Kort sagt, er det vanskeligt at tænke fremtiden som andet end en kvalitativ og kvantitativ fuldkommengørelse af moderniteten i en eller anden form.
En række forskere fra Aarhus Universitet giver hver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud inden for bl.a. biomedicin, matematik, lægevidenskab, jordbrugsproduktion, økonomi, statskundskab, idéhistorie og teologi.