(0)

Friluftsliv udspringer af samisk urfolkskundskab

E-book


Henrik Warburg er uddannet pÊdagog fra Ballerup-seminariet med profilering i idrÊt og friluftsliv. Det har medfÞrt en praktikperiode pÄ Bewerley Park Centre for Outdoor Education i North Yorkshire i England samt 2 x 5 mÄneders fordybelse i den finske tradition for Outdoor Adventure Education, der har sit udspring i den angelsaksiske pÊdagogiske tradition Outward Bound.

Henrik har ogsÄ fordybet sig i friluftslivets ophav i Sverige med en toÄrig vejlederuddannelse i det naturlige friluftsliv med studiebesÞg pÄ bÄde Fjeldlederuddannelsen i Storuman og pÄ sÞsamisk arkÊologisk projekt i KvÊrnangen i Nordnorge. Henrik har ligeledes undervist studerende pÄ Humanistisk Polyteknik i Tornio og har ogsÄ en toÄrig uddannelse i svensk trÊhÄndvÊrk, der byggede pÄ et tidligere svensk bondeliv, hvor han var igangsÊtter af et nordisk projekt, Þkonomisk stÞttet af Nordisk RÄd. Han har yderligere tre mastermoduler i friluftsliv fra KÞbenhavns Universitet og er et aktivt bestyrelsesmedlem i den svenske sameforening Samer i Syd.

Uddrag af bogen

Knud Rasmussen beskrev sin kamp imod de rene naturkrĂŠfter i fuld frihed. NaturkrĂŠfter, der afspejler sig i samernes urfolkskundskab, og som udfolder sig i deres naturvisdom, kundskaber og fĂŠrdigheder; kulturform.

Datidens ĂŠstetikere indfĂžrte begrebet ‘sublim’ for denne skrĂŠkfyldte blanding af tiltrĂŠkning og skĂžnhedsoplevelse. Fjeldene kunne bjergtage den danske lĂŠser og fylde ham eller hende med uforklarligt begĂŠr og i et tankespind sĂŠtte sig selv ind i polarforskernes kamp mod elementerne. I dette dagdrĂžmmeri opleves det store rum, friheden og vidderne pĂ„ fjeldet, og sĂ„ledes bliver drĂžmmeren grebet af det sublime. Paradokset er, at man efterfĂžlgende har et stadigt uforklarligt begĂŠr efter at vende tilbage til denne fantaseren, enten i kamp eller i pagt med naturen. Et begĂŠr, der aldrig sluttede for Knud Rasmussen.

Om forfatteren

Henrik Warburg er videbegĂŠrlig i sin undrende og spĂžrgende tilgang til sine medmennesker og har en Ă„ben og innovativ indfaldsvinkel til omverden. Han har en bred social, pĂŠdagogisk og psykologisk baggrund. Han opererer intuitivt som en dygtig brobygger og ideudvikler mellem mennesker og blandt organisationer og uddannelsesinstitutioner.