(18)

Iranons vandring & Polaris

audiobook & e-book


Iranons vandring

Iranon vandrar genom forntida lÀnder och sjunger sÄnger om den förlorade staden Aira. Han anlÀnder i staden Teloth dÀr folket Àr kÀrvt, och bor i fyrkantiga hus. VÀldigt fÄ vill lyssna till honom och deras rÄdsmÀn försöker fÄ honom att ta ett vanligt jobb som han kan försörja sig pÄ. Men sÄ trÀffar han pojken Romnod som ocksÄ drömmer om nÄgot mer, och tillsammans ger de sig ut för att finna Aira.

Polaris

I min kammares norra fönster lyser polstjÀrnan med ett kusligt sken. Genom alla lÄnga, mörka, helvetestimmar lyser den dÀr. Och under hösten, nÀr nordanvinden svÀr och klagar, sÄ sitter jag vid fönstret och betraktar stjÀrnan. Den grinar ner frÄn samma stÀlle pÄ det svarta himlavalvet, som ett vansinnigt, stirrande öga som försöker förmedla nÄgon slags mÀrkligt budskap. Ibland, nÀr det Àr molnigt, sÄ kan jag sova.

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjÀrerna inom skrÀckgenren. Han Àr mest kÀnd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, dÀr mÀnniskan Àr liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begrÀnsad lÀsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och Àr en outtömlig kÀlla till inspiration för sÄvÀl författare som filmskapare. Han anses allmÀnt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skrÀckförfattare.