(0)

Kains memoarer

E-book


Under nÄgra av de första Ärhundradena efter Kristi födelse fanns en besynnerlig sekt av kÀttare, som kallades Kainiter. Kainiterna ansÄg, att vÀrlden som vi lever i Àr ond och fylld av lidanden och förvillelser och att den Gud, som har skapat vÀrlden, ocksÄ mÄste vara ond och grym. Allt som Àr ont enligt Bibeln, Àr i sjÀlva verket gott, ty det Àr sÄdant som gör uppror mot Bibelns Gud. De hyllade dÀrför bland annat Satan, ormen i Paradiset, Kain och Judas Iskariot.

Kains memoarer Ă€r ett försök att Ă„terskapa de helt försvunna skrifterna frĂ„n Kainiterna och deras meningsfrĂ€nder. Boken Ă€r en samling sagor, noveller, aforismer och betraktelser, som Ă€r lagda i munnen pĂ„ en anonym berĂ€ttare – en raljant och illusionsfri resonör med ett mycket fritt förhĂ„llande till sanningen och med en mycket stor sympati för Kainiternas syn pĂ„ vĂ€rlden och mĂ€nniskorna och pĂ„ deras Kejsare, Gudar och andra överhetspersoner.

Det djÀrva greppet i denna bok av Lars Gyllensten ger utomordentliga utgÄngspunkter för hans berÀttarkonst, hans skarpsinne och satir. Kains memoarer Àr en bok att lÀsa flera gÄnger, att avnjuta och övervÀga, att skakas av och glÀdjas Ät.