(102)

Kalasatama

audiobook & e-book


Millaista on elÀÀ lesbona ja vapaaehtoisesti lapsettomana feministinÀ pakastimennurkassa, jota Suomeksi kutsutaan?

Kalasatama on Tuuve Aron kymmenes teos ja esseistisessÀ tyylissÀÀn hÀnelle uusi aluevaltaus. Kirjoittajansa oloista kirjailijaa kuvaava romaani on kertomus sairastumisesta ja paranemisesta sekÀ koettelemuksista, joihin patologinen nykykulttuurimme ihmisen ajaa.

Teos yhdistÀÀ omaperĂ€isesti ja jarruttelematta autofiktiivisiĂ€ aineksia ja rĂ€vĂ€kkÀÀ yhteiskuntakritiikkiĂ€, jossa tarkastelun kohteina ovat muiden muassa mielenterveyden hoito, kirjallisuusmaailma, uskonnot ja uskomushoidot, vuosituhannen vaihteen homokulttuuri, #metoo sekĂ€ ilmiö nimeltÀÀn ”heterouteen vangittujen kauhu”.

"Ammoin niin lokoisaa homokorttiani oltiin repimĂ€ssĂ€ silpuksi: olinhan valkoinen, keskiluokkainen ja etuoikeutettu eurooppalaislesbo, jolla ei ollut edes epĂ€selvyyksiĂ€ sukupuoli-identiteetin kanssa! Nationalistimme kutsuvat vastustajiaan suvakeiksi. Mutta asetelmahan on juuri pĂ€invastainen. He hyvĂ€ksyvĂ€t riemumielin riveihinsĂ€ kenet tahansa hampaattoman sekakĂ€yttĂ€jĂ€n ja etelĂ€valtioiden lippua kumartavan mökinmummun, kunhan nĂ€mĂ€ vain ovat ”suomalaisia”. Sen sijaan me - feministit, antirasistit ja muut parsanpurijat - torjumme kaikki jotka eivĂ€t osaa lausua sanaa bropropriaatio hyvin nopeasti monta kertaa perĂ€kkĂ€in."

Kalasatama on ÀkÀisen hauska kirja kaikille ihmisyyden haavakohdista kiinnostuneille.

Tuuve Aro (s. 1973) on helsinkilÀinen kirjailija, joka on tÀhÀn mennessÀ julkaissut viisi novellikokoelmaa, kolme romaania ja kaksi lastenkirjaa. Aron tuotantoa on kÀÀnnetty kahdeksalle kielelle ja sen pohjalta on tehty teatterisovituksia sekÀ kansainvÀlisesti palkittu lyhytelokuva Sirocco. Vuonna 2006 hÀnelle myönnettiin Kalevi JÀntin palkinto. HÀnen kymmenennestÀ teoksestaan Kalasatama ollaan sovittamassa nÀytelmÀÀ.


Narrator: Karoliina Niskanen
Duration: